Ceapa,un banal ingredient adaugat mancarurilor din bucataria ta,are o multime de calitati pe care este posibil sa le fi trecut cu vederea pana acum.Beneficiile consumului de ceapa iti depasesc cu siguranta asteptarile,aceasta leguma fiind o adevarata farmacie concentrata intr-un bulb.Ceapa,beneficii,ce boli combate si ce nu stim despre leguma care ne face sa plangem.Ceapa are beneficii multiple pentru sanatatea organismului uman,este una dintre cele mai apreciate si mai folosite legume in orice bucatarie.Alimentul-minune care ne prelungeste viata.Ceapa poate fi consumata cruda,fiarta,uscata sau coapta,ceapa are o compozitie bogata in tiosulfinate,sulfuri si sulfoide.Tiosulfinatele au proprietati antimicrobiene,dar in ceapa se gasesc doar un sfert din compusii sulfului,spre deosebire de usturoi,care are o actiune antimicrobiana mult mai puternica.Ceapa este folosita inca din antichitate ca tratament pentru mai multe boli pentru grabirea vindecarii ranilor si diminuarea durerii.Ceapa este considerata de catre multi ca fiind un antibiotic natural ce ajuta organismul sa lupte impotriva stafilococilor,are efect asupra tusei,actionează ca un emolient,sedativ,digestiv,calmant.Este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat in trecut de parintii si bunicii nostri pentru gripa si raceala,ea ajutand vara si la indepartarea tantarilor.Are proprietati antibiotice,antiinflamatoare,de efect pentru guta si artrita,antiseptice,lupta impotriva bacteriilor,inclusiv E. Coli si Salmonella,infectii la nivelul tractului urinar,antimicrobiene si carminative,de efect pentru constipatie si balonari.Ceapa este o sursa bogata de fier prevenind anemia,fibre,potasiu,cu rol in echilibrul electrolitic al organismului,vitamina A protejeaza pielea si mucoasele,vitamina B ajuta la cresterea metabolismului si are un rol clar in imbunatatirea sistemului imunitar si a celui nervos,precum si in mentinerea sanatatii pielii si muschilor,si vitamina C,crescand rezistenta sistemului imunitar.Consumarea a 100 grame de ceapa aduc doar 44 de calorii in corp si asigura o doza insemnata de fibre necesare bunei desfasurari a tranzitului intestinal,dar ajuta si la scaderea nivelului de colesterol si la reducerea riscului de afectiuni ale inimii,ajuta la scaderea tensiunii arteriale.Consumareaa unei jumatati de ceapa cruda pe zi contribuie semnificativ la scaderea colesterolului,dar ajuta si in constipatie sau flatulenta.Ceapa ajuta in diabet sau in prevenirea lui in sensul ca duce la scaderea nivelului de insulina din organism si creste toleranta la glucoza,este un excelent diuretic,impiedicand retentia de apa in organism,ceapa ajuta si la regenerarea parului prin aplicarea sucului de ceapa pe scalp de doua ori pe saptamana.Ceapa contine sulf,care are un rol protector asupra ficatului mai ales atunci cand combinam,de exemplu,o salata de legume cu ceapa la o friptura de vita.Acest mix este perfect pentru stimularea transportului aminoacizilor catre creier si sistemul nervos in general,asigurandu-se o stare psihica echilibrata.Ceapa este indicata in tuse uscata,se ia o ceapa,se toaca marunt si se amesteca cu doua linguri de grasime de gasca,se face masaj pe gat,iar dimineata se mananca o lingurita din compozitie.Tot pentru tuse,se ia 1 cartof,1 ceapa,1 mar crud,se spala bine,se curata si se pun intr-un litru de apa,apoi se fierbe tot pana ce apa scade la jumatate,se administreaza cate 1 lingurita de fiertura inainte de masa.Tot contra gripei se mai face un macerat din 2 cepe taiate in felii subtiri care se pun intr-un litru de apa.Sucul proaspat de ceapa aplicat de arsurile minore sau ciupiturile de insecte grabeste vindecarea si regenerarea tesuturilor pielii si echilibrarea pH-ului.Ceapa este ideala in dieta femeilor.Aceasta leguma puternic aromata face parte alaturi de usturoi si praz din familia Allium,este foarte bogata in sulf,mineral responsabil pentru mirosul intepator si are numeroase beneficii pentru sanatate.Ceapa,praz si usturoi.Ceapa si beneficii cardiovasculare.Specialistii au demonstrat ca substantele sulfurice regasite in ceapa au proprietati anticoagulante si previn agregarea plachetelor sangvine.De asemenea,sulful reduce nivelul de colesterol si de trigliceride din sange,imbunatatind functionarea membranei celulare a globulelor rosii.Printre beneficiile consumului de ceapa se numara si prevenirea infarctului,datorita continutului foarte mare de flavonoide.Siropuri facute in casa si ce boli trateaza ele.Beneficii pentru oase.Studiile au aratat ca includerea cepei in dieta de zi cu zi creste densitatea oaselor si poate avea beneficii considerabile asupra femeilor aflate la menopauza,care se confrunta cu o scadere a densitatii osoase.S-a demonstrat de asemenea ca femeile care au trecut de varsta menopauzei au un risc mai mic de fractura de sold daca includ ceapa in dieta zilnica.Densitatea osoasa a femeilor in varsta,care consumau ceapa zilnic,era mult mai buna decat in cazul celor care consumau ceapa doar o data pe luna sau mai rar.Ceapa contribuie substantial la sanatatea tesuturilor conective,deoarece acestea au nevoie de sulf pentru a se forma.Rosiile si castravetii fac casa buna cu ceapa cruda.Poti pune ceapa in salata de fasole boabe si o poti adauga,tocata in toate combinatiile de legume crude.Un truc foarte bun este sa tai ceapa marunt si sa o combini,inainte de a o adauga in salata cu putina sare.Freaca ceapa tocata cu mana si scurge sucul.O parte din miros si iutela vor dispare.Ceapa coapta este ideala alaturi de carne la gratar si legume.Coapta se induceste.Curata foile cepei si tai-o in patru.Pune bucatile in tava la copt,presara sare,piper si ulei si coace-o.Este o garnitura simpla si delicioasa.Ceapa se combina foarte bine cu cimbrul si marurul proaspat,merge de minune cu foile de dafin si boabele de piper.