About Me

- Raveca
- Sunt un om,ca si tine.Un calator prin mintea ta.Ca m-am nascut nu e vina mea,ca am trait,e multumirea mea,dar cum ma voi duce,e planul lui Dumnezeu!
Monday, March 24, 2025
Ceaiul de papadie…
Papadia este o planta perena,erbacee care face parte din familia compozitelor,nu creste mai inalta de 20 de centimetri,iar rizomul ei este vertical.Tulpina,una destul de scurta,are la baza o rozeta de frunze,in vreme ce florile sunt grupate intr-o inflorescenta galben-aurie,cu un parfum dulceag.Daca rupi planta vei descoperi un suc laptos care se prelinge.Este o planta frecvent intalnita in Europa,folosita de-a lungul timpului pentru tratarea diferitelor infectii.Desi contine substante care pot reduce inflamatia si are proprietati pentru a preveni infectiile urinare,nu exista dovezi stiintifice in acest sens.Este utilizata in salate,exista in numeroase suplimente alimentare si in ceaiuri pe care oamenii le utilizeaza la tratarea infectiilor urinare si renale,atunci cand exista o inflamatie a amigdalelor si la multe alte probleme de sanatate.Cercetarile efectuate pe papadie pentru a demonstra proprietatile sale benefice pentru sanatate sunt destul de putine si pana in prezent nu exista dovezi stiintifice pentru a sustine benefiicile de mai sus.Consultati medicul pentru orice problema de sanatate pe care o aveti pentru a primi un diagnostic corect si un tratament adecvat.Papadia,cunoscuta sub denumirea de Taraxacum officinale,cea mai comuna dintre varietati,este o planta cu flori galbene,intalnita in special in Europa.De-a lungul timpului,oamenii au folosit florile,frunzele,radacinile si chiar tulpinile acestei plante pentru prepararea unor produse in scop medicinal.Desi unii o considera buruiana,in ultimii ani tot mai multe persoane au inceput sa utilizeze radacina si florile in salate,mancaruri si dulceturi.Alaturi de aceasta,ceaiuri si tincturile din papadie sunt folosite pentru a trata diverse afectiuni de sanatate.Papadia poate fi considerata o planta hranitoare.Are numeroase vitamine si minerale,fibre,nutrienti de folos pentru buna functionare a organismului si care se regasesc in farmacii.Alaturi de vitaminele A,C,K,E,B,in papadie se regaseste acid folic,fier,calciu,magneziu si potasiu.Studiile realizate au relevat faptul ca in radacina de papadie exista inulina,o fibra solubila ce poate influenta cresterea si mentinerea bacteriilor intestinale de la nivelul tractului digestiv.Papadia este bogata in antioxidanti,compusi ce pot ajuta in lupta organismului impotriva radicalilor liberi.Contine beta-caroten,un produs unic,cu rol in protejarea impotriva deteriorarii celulare si a stresului.Poate ajuta organismul pentru realizarea unui bun peristaltism al alimentelor prin tractul digestiv.Eliminarea resturilor alimentare previne aparitia constipatiei,iar aceste lucruri sunt importante pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv.Mai poate ajuta in mentinerea controlului greutatii,prin actiunile sale asupra metabolismului.Are puterea de a reduce inflamatia,cu ajutorul polifenolilor continuti.Plantele de papadie au o toxicitate extrem de redusa,nu este lipsita de riscuri pentru anumite persoane.Reactiile ce pot sa apara la papadie vizeaza:Arsuri la stomac,probleme digestive si diaree,iritatii pe piele.Atentie-niciun supliment alimentar sau remediu naturist nu pot inlocui un stil de viata sanatos,cu o dieta echilibrata,miscare si odihna de calitate.
Ceaiul verde…
Originar din China si India,ceaiul verde a fost dintotdeauna apreciat la nivel mondial pentru beneficiile aduse starii de sanatate.Ceaiul este cea mai consumata bautura din lume dupa apa.Cu toate acestea, 78 % dintre ceaiurile consumate la nivel global sunt negre si doar aproximativ 20 % sunt verzi.Toate tipurile de ceai verde sunt preparate din frunzele uscate ale Camellia sinensis,denumita si arborele de ceai,planta de ceai sau arbustul de ceai.Tipurile de ceai verde se diferentiaza in functie de nivelul de oxidare a frunzelor.Ceaiul verde este produs din frunze neoxidate si este unul dintre cele mai putin procesate tipuri de ceai.De aceea,ceaiul verde este bogat in antioxidanti si polifenoli.Specialistii sustin ca ceaiul verde este una dintre cele mai sanatoase bauturi de pe mapamond.Este bogat in antioxidanti atat de benefici pentru sanatate.Printre beneficiile pe care le aduce sunt:imbunatatirea functionarii creierului,sustinerea procesului de slabire,protejarea impotriva cancerului,reducerea riscului de boli cardiace.Ceaiul verde este considerat de multi specialisti ca fiind extrem de benefic pentru tratarea sau prevenirea multor probleme de sanatate datorita continutului sau bogat de antioxidanti si substante nutritive.Potrivit unui studiu realizat in 2018, s-a demonstrat ca polifenolul EGCG (galat de epigalocatechina) care se gaseste in ceaiul verde, a prezentat o gama larga de proprietati terapeutice, cum ar fi:antioxidanta,antiinflamatoare
anti-ateroscleroza,anti-infarct miocardic,anti-diabet.De asemenea,in cadrul unui studiu realizat in 2012,s-a demonstrat ca acesti polifenoli vegetali au efect de prevenire a cancerului atunci cand sunt folositi pentru a proteja pielea si pentru a sustine sistemul imunitar.Ceaiul verde neindulcit contine extrem de putine calorii.Cofeina care se gaseste intr-o ceasca de ceai verde poate varia in functie de durata infuzarii si de cantitatea de ceai infuzata.In general,ceaiul verde contine o cantitate relativ mica de cofeina (aproximativ 20-45 miligrame intr-o cana de 200 grame), in comparatie cu ceaiul negru,care contine aproximativ 50 de miligrame si cafeaua,cu 95 miligrame pe cana.
Ceaiul de menta…
Menta si beneficiile sale.Se spune ca numele plantei provine de la personajul din mitologia greaca numit Minthe.Potrivit legendei,Minthe a fost o nimfa de rau de care s-a indragostit Hades,regele Lumii de dincolo.Cand Persefona,sotia acestuia,a aflat,a fost atat de furioasa incat a transformat ninfa intr-o planta pentru ca orice persoana care trece s-o calce in picioare si s-o striveasca.Fiindu-i imposibil sa anuleze vraja sotiei sale,Hades incearca s-o mai indulceasca si confera plantei o aroma magnifica pentru ca el s-o poata mirosi si sa fie aproape de ea cand oamenii o calca in picioare.Sub denumirea de Menta (Mentha)se reunesc aproximativ 25-30 specii de plante din familia Lamiaceae,alaturi de alte plante,cimbrul,cimbrisorul,maghiranul,salvia si levantica,distribuite global astfel,in Australia,in America de Nord si celelalte in Europa si Asia.Speciile de menta care se folosesc in scopuri terapeutice nu cresc in mod spontan si sunt reunite sub denimirea de „menta buna”se intelege,de fapt,o serie de trei specii de menta,care la randul lor au sute de varietati,menta de apa (Mentha aquatica),menta dulce (Mentha viridis sau spicata)si hibridul primelor doua,menta piparata (Mentha piperita),care este cea mai folosita specie in prezent.In aceeasi categorie amintim si menta creata (Mentha crispa),menta frantuzeasca (Mentha pulegium).Toate speciile de menta sunt foarte aromate.In general,Mentha piperita poate substitui orice tip de menta,dar nu si invers.Ea are un gust puternic si mentolat,mai puternic la planta proaspata decat la cea uscata.Menta era cunoscuta inca din antichitate fiind amintita in scrierile grecesti (mintha sau minthae) de Dioscorides,si in cele latinesti (mentha,menta)de Columella,Plinius si altii (M.Gusuleac,1961)se arata ca menta a fost folosita in Egipt cu 1550 ani i.e.n.(E.Paun, 1975).Grecii o foloseau pentru a curata mesele la banchetele lor si in bai de plante pentru a stimula trupurile,in timp ce romanii o adaugau in sosuri,ca adjuvant pentru digestie,si ca odorizant de gura.In multe culturi menta simboliza ospitalitate si era oferita oaspetilor ca semn de bun venit si prietenie.La noi,menta a fost intre primele plante aromatice si medicinale luate in cultura.Prima cultura experimentala de menta a fost facuta de B. Pater in 1908 la Cluj.In scopuri industriale,se cultiva din 1926.Cultura ei s-a inceput pe suprafete mai mari in Tara Barsei,in jurul Brasovului,iar la Bod a luat fiinta o distilerie.Menta este o planta perena de cultura cu miros aromat caracteristic,inalta de 50-120 cm,puternic ramificata chiar de la baza,tulpina in 4 muchii evidente,cu frunze opuse,ovale,flori violacee asimetrice,cu 4 petale,grupate intr-o inflorescenta ca un spic.Recoltate in timpul infloririi,tulpinile contin 0,3-0,5% ulei volatil,iar frunzele 1-2% ulei volatil cu compozitie chimica diferita in functie de provenienta.Substanta care ii confera aroma si care reprezinta pana la 70% din uleiul volatil,mai intalnim si alte substante precum mentone,mentofuran,a-pinen,felandren,limonen,cadinen,cineol,aldehida acetica si izovalerianica,alcooli amilic si izoamilic,timol,carvacrol,alcooli sescviterpenici,cariofilen.Frunzele contin tanin,pana la 12% sub forma de acid cafeic,flavonoide,enzime,glucide,acizi organici,vitamina C,D2,saruri minerale,potasiu,calciu,fosfor,magneziu,natriu,fier,mangan,zinc,bor,cupru,molibden,substante antibiotice.Menta este cunoscuta prin calitatile sale,in profilaxia si terapia naturista a bolilor digestive,respiratorii si circulatorii.Menta este un adjuvant in tulburarile hepatice si digestive datorita secretiei gastrice si biliare,combate colicele hepatice,spasmele pilorice si gastrointestinale,colita spastica si de fermentatie intestinala,infectiile gastrointestinale,greata,voma,aerofagia,digestia lenesa,balonarile abdominale,diareea cronica,dizenteria si indigestia,curata intestinele,avand efecte benefice in caz de intoxicatii si oxiuraza.Infuzia de menta din 1-2 lingurite de planta la o cana de apa,are efect antiseptic,detoxifiant hepatic,antispastic,coleretic-colagog,provoaca evacuarea bilei in intestin,analgezic,tonic,revigorant.Se recomanda pentru,uz intern:2- 3 cani pe zi in caz de digestie lenta,indigestie,flatulenta,acumulare excesiva de gaze in intestine,diaree,colici si spasme gastro-intestinale,diskinezie biliara,functionarea defectuoasa a bilei,stari de greata.Uz extern,infuzie concentrata din 20-25 gr la 1 litru de apa clocotita,se acopera,se lasa 5 – 10 minute.Utila in convalescenta,oboseala generala,dureri reumatice,ingrijirea parului.O cura obisnuita dureaza 6-8 saptamani.Tinctura de menta se prepara din 5 g ulei eteric în 95 ml alcool concentrat sau prin macerare a 20 g pulbere din frunze uscate in 100 ml alcool 400 timp de 7 zile si se pastreaza in sticlute inchise la culoare.Se iau cate 20 de picaturi diluate in putina apa,de 2-3 ori pe zi,avand efecte antiseptice,carminative,antispastice si antivomitive in greturi,vome,crampe intestinale,ameteli,migrene,rau de voiaj,auto,avion,vapor,si dezinfectarea gurii.Comprese de menta se prepara fie cu ajutorul infuziei,fie cu ajutorul uleiul diluat in putina apa.Se folosesc pentru,acnee- se pun pe zonele afectate comprese cu infuzie combinata de menta.Are efecte antiinflamatoare si antiiritative,elimina anumite bacterii de la nivelul pielii.Mancarimi ale pielii,arsuri usoare,se pun comprese reci cu infuzie combinata de menta,in care se adauga si o picatura de ulei volatil din aceasta planta.Menta are efecte calmante locale asupra mancarimilor,avand si o actiune antiinflamatoare,utila in eczemele alergice,urticarie.Dureri de cap,se dilueaza 3 picaturi de ulei eteric de menta cu o lingura de alcool,iar cu preparatul rezultat se pun comprese pe tample si pe frunte,care se acopera cu un nailon,pentru a nu se evapora substantele volatile.Uleiul de menta se extrage prin distilare cu abur, din planta proaspata sau uscate partial.Principala componenta a uleiului volatil de menta este mentolul,care poate ajunge pana la 70%.Uleiul de menta este utlil in caz de indigestie,adauga cateva picaturi de ulei de menta intr-un pahar de apa pe care il bei dupa masa si vei beneficia de proprietatile sale digestive si carminative,ajuta la eliminarea gazelor.Uleiul de menta este un tonic potrivit pentru cei care au un apetit alimentar scazut.Acesta este util pentru persoanele care sufera de diaree.Uleiul de menta combinat cu cel de chimion poate fi folosit pentru tratarea arsurilor stomacale sau pirozisului.Sindromul de colon iritabil,menta ajuta la relaxarea musculara,ca atare reduce simptomele sindromului de colon iritabil.Acest lucru a fost confirmat de cercetari stiintifice,desi mecanismul exact este inca necunoscut.Ingrijirea dentara,gratie proprietatilor sale antiseptice,uleiul de menta este util pentru ingrijirea cavitatii bucale.Acesta combate respiratia urat mirositoare si indeparteaza germenii de la nivelul gingiilor si dintilor.Se fac inhalatii- 3-4 picaturi de ulei la un litru de apa.Este contra-indicat persoanelor ce sufera de astm pentru ca poate declansa o criza.Stres,ca majoritatea uleiurilor esentiale,menta are proprietatea sa amelioreze stresul,depresia si epuizarea mentala,dar este la fel de eficienta si in cazul anxietatii si agitatiei.Poti aduga 4-6 picaturi de ulei in apa de baie,retine ca pentru a beneficia de calitatile sale trebuie sa amesteci uleiul cu 2-3 linguri de lapte integral sau intr-o cantitate mica de spumant de baie pentru ca adaugat direct in apa nu se dizolva,baia dureaza 10-2 minute,poti folosi masajul,4-6 picaturi de ulei la 10 ml ulei de masline,evitandu-se baia sau dusul 6-8 ore dupa masaj pentru absobtia integrala a uleiului volatil,ori poti apela la candela,3-5 picturi in apa calduta in faruria de la candela.Stimularea circulatiei sangvine,uleiul de menta imbunatateste circulatia sangelui din organism,masaj.Ingrijirea parului,uleiul de menta este folosit pentru ingrijirea parului deoarece declanseaza un efect de racire la nivelul capului si elimina matreata si paduchii.Ingrijirea pielii,uleiul de menta contine mentol care are un efect foarte bun pentru piele,hraneste pielea obosita si diminueaza efectele tenului gras.Baile de plante.Doua maini de flori de menta se lasa la inmuiat intr-o oala cu 3-5 litri de apa calduta,de dimineata pana seara,dupa care se filtreaza iar planta se pune la fiert intr-un litru de apa pentru 10 minute.Se strecoara,iar lichidul obtinut se amesteca cu cel rezultat din macerare si se adauga in cada de baie.Sunt indicate in caz de afectiuni respiratorii deoarece desfunda caile respiratorii datorita proprietatilor sale racoritoare si relaxante.Decoctul de menta,foarte bun pentru combaterea durerilor viscerale,balonarilor,gretei,crampelor stomacale si intestinale,tulburarilor digestive usoare,insotite de febra si a crampelor.Suc,respiratie urat mirositoare,se amesteca o lingurita de suc de menta cu o lingurita de suc de lamaie si o lingura de miere.Se consuma de trei ori pe zi.Sau se amesteca o lingurita de suc de menta in jumatate de cana de apa.Se face gargara.Culesul mentei se face intotdeauna pe timp frumos,cu soare mult si caldura,cand aceasta planta secreta un maximum de uleiuri volatile.Se taie partile aeriene,adica tulpina cu tot cu frunze,cu putin inainte ca planta sa infloreasca.Dupa recoltare,iarba de menta se usuca in locuri umbroase,lipsite de umiditate si foarte bine aerisite,in strat subtire.Dintr-un kilogram de menta cruda rezulta aproximativ 200 de grame de menta uscata,care se pastreaza in pungi de hartie,in camari racorease si lipsite de umiditate.Contraindicatiile mentei,este contraindicata in constipatia cronica,uleiul esential se administreaza intern doar sub supraveghere medicala,o cantitate de 17 ml de ulei volatil de menta administrata dintr-o data poate produce decesul,prin paralizia centrilor nervosi care coordoneaza respiratia,uleiul esential nu se recomanda copiilor,menta nu se recomanda in sarcina si alaptare.Menta este un condiment folosit des in bucataria internationala.Spre exemplu,in tarile arabe exista iaurturi condimentate cu usturoi si frunze verzi de menta,cafea cu menta si vanilie,traditionala ciorba de berbec cu menta si ceaiul clasic,foarte dulce,preparat dintr-un amestec de frunze de ceai verde si frunze de menta.
Subscribe to:
Posts (Atom)
Cu privirea spre Soare…
Cu privirea spre Soare,sa miros si o floare,ca azi e sarbatoare,am implinit 66 de veri.M-au lovit multi bolovani,dar inca sunt aici,mai do...

-
This is the day the Lord has made.Let us rejoice and be glad in it(Psalm 118: 24).The beauty of the day is not that it is new,but that we...
-
Pentru ziua de azi,multumesc,dar nu barfesc.Spun nu,pentru tot ce nu e la locul lui.Spun da,pentru viata,aier,apa si paine,pentru Biblia ...
-
My uncle Ioan Nelu Isfan,Nelu Frizerul,went to be with Jesus,he joined his wife Tusa Mimi,My mom,Elena,my uncle Sami Isfan,my Aunt Tusa An...