About Me

My photo
Sunt un om,ca si tine.Un calator prin mintea ta.Ca m-am nascut nu e vina mea,ca am trait,e multumirea mea,dar cum ma voi duce,e planul lui Dumnezeu!

Thursday, July 7, 2016

Vitamina F...

Vitamina F consta,de fapt,dintr-o grupare de acizi grasi mono si polinesaturati ce intra in componenta uleiurilor vegetale.Este vorba de acidul linoleic,acidul linolenic si acidul arahidonic.Sunt cunoscuti sub denumirea de acizi esentiali.Acidul linoleic nu poate fi sintetizat in organism,fiind obtinut din unele produse alimentare.Acidul linolenic si acidul arahidonic pot fi sintetizati in organism.Absorbtia lor se face in intestin,fiind favorizata de vitamina E.Ei sunt liposolubili,foarte usor oxidabili si activi numai in prezenta vitaminelor B6 si E.Vitamina F mai este denumita si vitamina antidermatitica,deoarece,in lipsa ei,apar afectiuni dermatologice.Stiati ca,12 lingurite cu seminte de floarea-soarelui pot furniza ratia completa de vitamina F pentru o zi intreaga?Surse naturale.Ulei de floarea-soarelui,in special cel presat la rece,de porumb, de masline,de nuci,de soia.Cereale,grau si porumb,boabe integrale.Legume,castraveti,soia boabe.Fructe,alune,avocado,arahide,caise,samburi,migdale,migdale indiene,Terminalia catappa,nuci,pepene galben,seminte de pepene verde.Plante medicinale,alge marine,angelica* radacina,rizomi,canepa,seminte,catina alba,seminte,fructe,coada-calului,partea aeriana,coada-soricelului,flori,coltii-babei,partea aeriana,floarea-soarelui seminte,lemn-dulce,radacina,mac de gradina,seminte,mac rosu,seminte,pelin *frunze,pin tibetan,ricin*ulei de seminte,rozmarin seminte,sofranas,ulei din fructe,susan seminte,tidva seminte,vasc frunze,ramuri tinere,zburatoare planta intreaga,dar mai ales radacina si rizomii.Alte surse de vitamina F sunt:unt de cacao,germeni de porumb,dovleac seminte,fructe de catina alba 8 mg/ 100 g.Copii: 2,5 g.Adulti: 5 g.Actiuni ale vitaminei F,asigura un oarecare grad de protectie impotriva efectelor negative ale razelor X.Contribuie la dezvoltarea si bunastarea generala a organismului prin influentarea activitatii glandulare si capacitatea de disponibilizare a calciului catre celule.Intervine in sinteza lecitinei,a mielinei si a prostaglandinelor.Vitamina F intra in structura fosfolipidelor si faciliteaza transportul si eficienta utilizare a grasimilor in organism.Rol in cresterea,dezvoltarea si maturizarea celulelor nervoase.Stimuleaza imunitatea.Asigura permeabilitatea normala a membranelor celulare.Antihistaminica.Este o vitamina antieczematoasa.Antiinflamatoare.Vitamina F preintampina formarea depunerilor de Glossary Link colesterol in interiorul arterelor.Este o vitamina hipocolesterolemianta,deci si antiaterosclerotica,ea constituind totodata un factor hepatoprotector,prin cresterea si sustinerea functiei antitoxice a ficatului.Trofic al pielii si al parului.De asemenea,printre proprietatile pe care le are aceasta vitamina se numara si urmatoarele:ajuta la mentinerea permeabilitatii normale a membranelor celulare,nu permite migratia bacteriilor intestinale producatoare de toxine,combate diferitele afectiuni cardiace,ajuta la scaderea greutatii corporale,prin arderea grasimilor saturate.Indicatii.Afectiuni alergice.Deficienta de vitamina F determina aparitia unor afectiuni precum:acnee,afectiuni ale unghiilor,angina pectorala,calculi biliari,diaree,eczeme.In cazul administrarii vitaminei de sinteza si,mai rar,in consumul alimentar prelungit,poate aparea o crestere excesiva in greutate.Grasimile saturate,radiatiile,temperatura crescuta,rafinarea uleiurilor inclusiv uleiul care nu provine din prima presare la rece,si oxigenul sunt principalii inamici ai vitaminei F.Grasimile nesaturate ajuta la arderea celor saturate daca raportul intre ele este de doi la unu.Daca acidul linoleic este prezent in cantitate suficienta,ceilalti doi acizi grasi pot fi sintetizati in organism.Consumul ridicat de carbohidrati determina cresterea necesarului de vitamina F.Vitamina E ajuta la o mai buna absorbtie a vitaminei F.Pentru o mai buna absorbtie a vitaminei F,luati-o la orele de masa impreuna cu vitamina.Daca sunteti un mare consumator de carbonati,atunci aveti nevoie de cantitati sporite de vitamina F.Persoanele predispuse la depuneri de colesterol trebuie sa ia doze corespunzatoare de vitamina F.Majoritatea sortimentelor de nuci sunt surse bogate de acizi grasi nesaturati.Evitati regimurile alimentare bogate in grasimi saturate.Relatiile vitaminei F cu alte vitamine:Acidul linoleic,acidul linolenic si acidul arahidonic devin activi numai in prezenta vitaminelor B6 si E...

Vitamina E...

Vitamina E este un puternic antioxidant care protejeaza celulele organismului de actiunea daunatoare a radicalilor liberi.Vitamina E este solubila in grasimi si sensibila la mediile alcaline si la oxidare,este depozitata in ficat,in tesutul adipos,in inima,muschi,testicule,uter,sange,in glandele pituitara si suprarenale.Aceasta are numeroase calitati,indispensabile pentru o viata sanatoasa in contextul unei societati industrializate.Vitamina E este importanta in mod special pentru protejarea celulelor sangelui,sistemului nervos,muschilor scheletici si retinei ochilui impotriva radicalilor liberi.Sunt doua grupuri mari de compusi ai vitaminei E,tocoferoli,vitamina E uleioasa,extrasa din seminte,tocotrienoli,fiecare continand 4 izomeri.Dintre acestia,izomerul alfa-tocoferol este singura forma Vitamina E pe care organismul uman o poate utiliza.Ce rol are vitamina E in organism?Vitamina E permite,datorita actiunii antioxidante,prevenirea aparitiei cancerului pentru ca protejeaza celulele sanatoase ale organismului de radicalii liberi si agentii poluanti.Vitamina E intareste sistemul imunitar,Vitamina E accelereaza cicatrizarea ranilor provocate de arsuri.Vitamina E ajuta vitamina C la combaterea aparitiei nitrosaminelor celulele cancerigene,reciproc,vitamina C sprijina actiunea antioxidanta a vitaminei E,la fel actioneaza beta­carotenul si seleniul.Vitamina E conserva "integritatea" vitaminei A.Vitamina E permite o circulatia mai buna a sangelui in intregul organism.Vitamina E atenueaza senzatia de oboseala,sporeste randamentul psihic,ajuta organismul sa isi revina dupa efort sustinut,find o vitamina esentiala pentru sportivii de performanta.Vitamina E are actiune anticoagulanta ce impiedica agregarea plachetelor sangvine,circulatia sangelui se face astfel fara sa mai fie strangulata si reduce astfel semnificativ riscul unor tulburari cardiace.Necesarul zilnic de vitamina E,necesara unei persoane variaza in functie de varsta,sex,starea de sanatate si cantitatea de grasimi polinesaturate ce fac parte din regimul alimentar.Grasimile polinesaturate au tendinta de a se oxida usor,prin urmare,daca dieta unei persoane este bogata in grasimi polinesaturate,necesarul ei de vitamina E va fi mai mare.Diferiti specialisti recomanda doze diferite de Vitamina E.Cand vorbim de necesarul vitaminei E,ne exprimam in miligrame sau in unitati internationale U.I.La copiii intre 1 si 3 ani doza recomandata este de 6 mg de vitamina E zilnic,iar la cei intre 4 si 10 ani este de 7 mg/zi.Vitamina E trebuie administrata nou-nascutilor,pana la aparitia propriei flore intestinale,daca laptele matern e mai sarac.La barbatii adulti,necesarul zilnic de vitamina E,tocoferol este de cca,25 mg,fiind direct proportional cu cantitatea de acizi polinesaturati din dieta zilnica,sau cu varsta,acest necesar poate fi asigurat,de un regim alimentar echilibrat.La femei, necesarul zilnic de vitamina E este de 15 mg.Sarcina si alaptarea cresc necesarul de vitamina E,in conditii de nematernitate,femeile au nevoie de mai putina vitamina E decat barbatii.In cazul femeilor insarcinate ajuta la protejarea sarcinii si impiedicarea producerii unui avort.Doza zilnica recomandata in sarcina este de 20 miligrame.Cele mai bune surse alimentare de vitamina E sunt uleiurile vegetale din floarea soarelui,porumb,soia si masline.Mai gasim in cantitati mari itamine w si nuci,semintele de floarea soarelui si germenii de grau.Alte surse sunt cerealele integrale,varza de Bruxelles,verdeturi,spanac,brocoli,faina imbogatita,grau integral,ouale,pestele,uleiul de arahide si legumele frunzoase verzi.Prin supunerea la tratamentele chimice,uleiurile vegetale,pierd din continutul de vitamina E.Vitamina E nu se ia simultan cu fierul,este necesara o pauza de 8 ore intre administrarea celor doua.Vitamina E este necesara in cazul administrarii de medicamente anticonvulsive,a anumitor antibiotice sau hiper-colesterolemiant.Vitamina E constituie obiectul unei controverse,din vechime este considerata un afrodiziac,remediu antisterilitate,dar unele studii recente contrazic aceasta ipoteza,considerand ca este valabila in cazul animalelor,nu si al fiintelor umane...

Vitamina D...

Totul ar fi mult mai simplu daca ar exista o vitamina minune care sa previna aparitia diabetului,osteoporozei,sclerozei multiple,cancerului,bolilor de inima sau chiar a depresiei,nu-i asa?Si daca v-as spune ca o astfel de vitamina chiar exista?Daca nu ma credeti pe mine,atunci in spusele oamenilor de stiinta trebuie sa aveti incredere.Acestia isi pun mari sperante in vitamina D,o vitamina care ia nastere din reactia pielii expusa la lumina solara,unele alimente sau suplimente.Vitamina D,beneficii pentru sanatate,mentine sanatatea sistemului osos din copilarie si pina la batrinete.Vitamina D ajuta la o mai buna absorbtie a calciului din alimente.In cazul virstnicilor,o doza zilnica de vitamina D ajuta la prevenirea fracturilor si impiedica fragilizarea oaselor,iar la copii ajuta la dezvoltarea armonioasa a sistemului osos si la prevenirea rahitismului,afectiune ce se manifesta prin arcuirea picioarelor,genunchi mari si oase fragile,predispuse la fracturi.Desi scleroza este o boala autoimuna,nu exista o legatura clara care sa stabileasca daca vitamina D poate ajuta la prevenirea acestei afectiuni.Unii specialisti cred ca exista o strinsa legatura intre acestea,insa nu se cunoaste cu exactitate care pe care o cauzeaza.Pe de o parte,exista posibilitatea ca suplimentarea dietei cu vitamina D sa tina la distanta diabetul tip 2,iar pe de alta parte excesul de grasime corporala,simptom caracteristic pacientilor cu diabet,poate determina scaderea nivelului de vitamina D in organism.E demonstrat stiintific ca la persoanele obeze nivelul de vitamina D este unul extrem de scazut.Grasimea tine pe loc vitamina,careia nu ii da voie sa ajunga in orgasnim si sa-si faca lucrarea.Nu este totusi evident daca obezitatea este un factor pentru lipsa de vitamina D sau invers.Insa un studiu restrins arata ca persoanele care urmeaza o dieta restrictiva caloric si iau in paralel vitamina D pot slabi mai usor si mai rapid.Exista dovezi concrete ca vitamina D poate fi un ajutor de nadejde in prevenirea si tratarea multor forme de cancer,de la cel de colon,de sin sau de prostata.De asemenea,nivelurile scazute de vitamina D ar putea contribui la aparitia declinului cognitive specific imbatrinirii.In schimb,un nivel crescut de vitamina D poate creste riscul de cancer pancreatic,daca nu urmam un regim aliemtnar echilibrat,nu ne pastram greutatea in limitele normale si cadem prada sedentarismului.Aparent ati spune ca nu au nicio legatura una cu celalata.Insa lucrurile stau exact pe dos.Vitamina D joaca un rol esential in dezvoltarea si functionarea cerebrala,iar studiile confirma ca administarea dozelor crescute de vitamina D sunt asociate cu o ameliorare vizibila a simptomelor depresiei.In sezonul festival,acest lucru este usor de obtinut daca lenevim la soare timp de minimum 15 minute pe zi.Bineinteles,protejati de crema solara si palarie,sa nu facem insolatie.In sezoanele mai putin sunny-friendly,vitamina D poate fi obtinuta din alimente.Cele mai bogate surse naturale sunt,somonul,macroul,tonul,sardinele,galbenusul de ou,ficatul de vita,cerealele,nucile, merele,lactatele etc.Recomandarea majoritatii este de 600 unitati internationale (UI) in cazul adultilor cu virste de pina la 70 de ani si de 800 UI pentru cei trecuti de aceasta virsta.Totusi,unii recomanda doze mult mai crescute de vitamina D.Vitamina D se gaseste in multe produse alimentare,cum ar fi peste,oua,lapte fortificat si ulei de ficat de cod.Soarele contribuie semnificativ la productia zilnica de vitamina D 10 minute pe zi de expunere la soare sunt considerate suficiente pentru a preveni deficienta de vitamina D.Cele mai importante forme de vitamina D sunt,ergocalciferol (D2) si colecarciferol (D3).Vitamina D3 este sintetizata prin expunerea la ultraviolete B (UVB) ale soarelui.Functia biologica majora a vitaminei D este de a mentine normalitatea nivelurilor de calciu si fosfor din sange.Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in organism si contribuie la formarea si mentinerea rezistentei oaselor.Vitamina D poate fi utilizata in combinatie cu calciu,pentru a creste densitatea minerala a oaselor si pentru a reduce riscul producerii fracturilor.Studiile recente sugereaza ca vitamina D poate oferi protectie impotriva osteoporozei,hipertensiunii,cancerului si impotriva mai multor boli autoimune...

Vitamina C...

Aveati idee ca unele animale isi produc singure Vitamina C?Nu se imbolnavesc niciodata de inima si nici nu sufera de arteroscleroza.Din nefericire,oamenii nu fac parte din acest grup privilegiat,asa ca trebuie sa faca rost prin alte mijloace de Vitamina C,nu de alta,dar atacurile de cord si in general bolile coronariene fac ravagii.Vitamina C,acidul ascorbic,nu are efecte benefice doar asupra inimii,ajuta creierul sa-si revina mai repede dupa o anestezie.In plus,pune umarul la constructia de colagen,care previne imbatranirea pielii,dupa 25 de ani,suplimentele cu vitamina minune devin imperios necesare daca va doriti o piele stralucind de sanatate si tinerete.Mai mult,Vitamina C are proprietati antioxidante,ceea ce inseamna ca se lupta cu radicalii liberi,cei care sunt responsabili de oxidarea celulelor,imbatranirea.Ca sa nu mai spunem ca nicio raceala nu sta in calea acestei vitamine.O alta mare calitate a acidului ascorbic este ca ajuta sistemul endocrin,ati auzit de afectiunile tiroidei,nu?Ei bine,sistemul endocrin infloreste atunci cand ii oferi astfel de nutrienti.Anemia este un alt dusman al Vitaminei C.Pe scurt,sunt nenumarate bolile si afectiunile asupra carora actioneaza acidul ascorbic,cu rezultate clinice demonstrate.Atentie insa!Chiar daca Vitamina C pare o idee buna si va recunoasteti in afectiunile si simptomele citate mai sus,luati cu atentie medicamentul-minune.Ca orice alt medicament,poate avea efecte adverse,incercati sa luati un complex de Vitamina C si bioflavonoide.Mai mult,asigurati-va ca acidul ascorbic este tamponat,de unul singur este acid si tinde sa deranjeze stomacul.Orice tratament cu Vitamina C poate incepe cu 250 de miligrame,administrate dupa masa.Dupa cateva zile,se adauga inca 250 de miligrame.Cantitatea ideala de acid ascorbic difera de la om la om,unii iau si 6000 de miligrame pe zi,asa ca prin incercare si eroare puteti afla care este necesarul pentru dumneavoastra.Ideea este ca,atunci cand simtiti ca ati luat vreo raceala sau va incearca vreun virus,sa va doftoriciti bine cu cateva pastile,imediat va veti simti mai bine.In plus,in afara de inghititul de pastile,care poate deveni enervant la un moment dat,va puteti suplimenta alimentatia cu legume si fructe bogate in acid ascorbic,broccoli,varza de Bruxelles,conopida,varza,legume cu frunze verzi,ardei grasi rosii,ardei iuti,patrunjel,capsuni,kiwi si citrice...

Vitamina B...

Vitamina B este un complex de mai multe vitamine.Se numeste astfel,deoarece se credea la un moment dat ca este o singura vitamina,precum vitamina C sau vitamina D.Pentru ca cercetarile ulterioare au aratat ca este de fapt un complex de vitamine diferite care,prin coincidenta,coexista in aceleasi mincaruri,numele a devenit,gradat,mai putin folosit,fiind inlocuit de termenul mai generic vitaminele B,complexul vitamina B sau de numele specific al fiecărei vitamine componente.Vitaminele B sunt:Vitamina B1Tiamina,Vitamina B2,si vitamina G,Riboflavina. Vitamina B3,si vitamina P sau vitamina PP,Niacina.Vitamina B5,acid pantotenic,Vitamina B6,Piridoxina si Piridoxamina.Vitamina B7,si vitamina H sau vitamina Bw,Biotina.Vitamina B9,si vitamina M sau vitamina Bc,acid folic,important pentru sarcini.Vitamina B12,Cianocobalamina.Alte substante care nu sunt vitamine umane au fost clasificate ca fiind vitamine B.Alte vitamine B au fost redenumite sau renumerotate.Acestea includ:Vitamina B4,Adenina.Vitamina B7*denumita mai comun vitamina I.Vitamina B8 Acid ergadenilic.Vitamina B10,si APAB acid para-aminobenzoic.Vitamina B11,si vitamina SVitamina B13 acid pirimidincarboxilic sau acid orotic.Vitamina B14 un amestec de B10 si B11.Vitamina B15 acid pangamic stiut si ca dimetilglicina.Vitamina B16.Vitamina B17 Amigdalina.Vitamina B22,de multe ori presupus a fi un ingredient al extractelor de Aloe vera.Vitamina Bh alt nume pentru biotina.Vitamina Bt L-carnitina.Vitamina Bx,si APAB acid para-aminobenzoic.In plus fata de faptul ca ele coexista in aceleasi mincaruri,vitaminele B lucreaza deseori impreuna la sustinerea metabolismului,mentinerea pielii sanatoase și tonusului muscular,intarirea functionarii sistemului imunitar si sistemului nervos si participarea la dezvoltarea si diviziunea celulara,incluzindu-le pe cele ale globulelor rosii din singe,care previn anemia.De asemenea,ajuta la combaterea simptomelor si cauzelor stresului,depresiei si bolilor cardiovasculare.Toate vitaminele B sunt solubile in apa si sunt raspindite in intreg organismul.Ele trebuie sa fie reimprospatate zilnic,deoarece excesele sunt eliminate prin urina.Drojdia de bere este o sursa buna de vitamina B.Vitamina B se gaseste mai ales in zona corticala si in nucleul cerealelor.O vom regasi deci in painea completa si in germenii de griu.In doze importante se mai gaseste in tegumentul tuturor cerealelor si leguminoaselor,in saminta de in,drojdia de bere,lapte,zer,brinza,galbenus de ou,majoritatea fructelor si legumelor.Ea excita pofta de mincare,favorizeaza digestia,serveste diverselor organe glandulare si nervoase.Lipsa ei conduce la tulburari de circulatie,edem sau nervoase,nevrite,inclusv beriberi,anemie,slabiciune generala,slabire...

Vitamina A...

Vitamina A este o vitamina liposolubila obtinuta din 2 clase de compusi,vitamina A naturala preformata,retinolul si compusii sai si precursorii de vitamina A,betacarotenul si compusii inruditi.Vitamina A este un nutrient cheie pentru pastrarea sanatatii ochilor,prevenind inflamarea acestora si reducand riscul aparitiei cataractei.De asemenea,este importanta mai ales pentru vederea in timpul noptii.In acelasi timp,vitamina A ajuta la cresterea imunitatii organismului,este un puternic antioxidant,previne uscarea pielii,pastrind pielea stralucitoare,fara riduri si alte semne ale imbatrinirii si este un factor important in mentinerea sanatatii parului,danturii si gingiilor.Deficitul de vitamina A apare intr-o dieta saraca in produse lactate si vegetale sau in sindroame de malabsorbtie.Acesta reprezinta principala cauza de orbire datorata distrugerii corneei in tarile subdezvoltate din Africa,Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est.Printre manifestarile carentei de vitamina A se numara modificari degenerative ale ochilor,xeroftalmie si ale pielii,descuamari.Pot fi afectate de asemenea epiteliile traheale,bronsice,ale tractului urinar,ductelor pancreatice,uterului si glandelor salivare,se poate inregistra si o scadere a imunitatii.Primul semn al deficitului de vitamina A este hemeralopia,pierderea acuitatii vizuale in lumina slaba.Excesul de vitamina A poate fi toxic la persoanele tratate timp indelungat cu suplimente alimentare ce contin vitamina A.Intoxicatii cu vitamina A,piele uscata,voma,alopecie,hipercalcemie,demineralizari osoase,adenopatii,hiperlipidemie,amenoree,cresterea tensiunii intracraniene cu edem papilar,manifestari de pseudotumor cerebri,fibroza hepatica cu hipertensiune portala.Femeile insarcinate pot avea un fat cu malformatii congenitale,craniofaciale,cardiace,sau pot suferi un avort spontan,daca iau in exces vitamina A.Doze crescute de derivati sintetici ai retinolului sunt teratogene.Carotenul in exces poate determina o colorare portocalie a pielii ce poate fi confundata cu icterul.Toate manifestarile intoxicatiei cu vitamina A sunt reversibile dupa incetarea aportului excesiv.Doza zilnica recomandata este de 800 μg la femei,copii peste 10 ani si virstnici,1000 μg la barbati,adolescenti si gravide,1300 μg in perioada de lactatie.Cele mai bogate surse de vitamina A sunt,ficatul si organele in general,lactatele,galbenusul de ou,fructe si legume verzi,broccoli,spanac,pepene galben,cartofi,morcovi si rosii,ardei gras rosii...


Despre prun…

Am venit sa va spun,prunul este foarte bun,mi-a inflorit acum,si o sa mancam mai tarziu un magiun.Toate bune si frumoase,cand mai ai pe lan...