Thursday, July 7, 2016

Super Alimente...

Super Alimentele sunt o categorie speciala de alimente,extrem de bogate in antioxidanti si alti nutrienti esentiali.De aceea,nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica.In acest articol am ales cate un Super Aliment reprezentativ pentru fiecare litera a alfabetului.Cu alte cuvinte,un Alfabet al SuperAlimentelor!
Avocado
Este o sursa excelenta de grasimi mononesaturate,care imbunatatesc nivelul colesterolului si reduc riscul de boli cardiovasculare,vitamina E un antioxidant puternic,vitamina B6 care promoveaza sanatatea pielii.
Insa,este si o sursa importanta de calorii,de aceea portia recomandata este o jumatate de avocado/zi.
Altele:Ananas,Afine,Alune
Broccoli
Se remarca prin continutul crescut de vitamina C si acid folic care reduc riscul de boli cardiovasculare, cancere si accidente vasculare,dar si de fibre,esentiale pentru digestie.Mai multe studii clinice importante au demonstrat ca introducerea in dieta a doar 400 g de broccoli pe saptamana a redus riscul de aparitie a cancerului de prostata si a altor tipuri de cancer.
Altele:Banane
Chia
Semintele de chia sunt bogate in magneziu, fier,calciu si potasiu,ajutand la reducerea stresului,cresterea rezistentei osoase si reglarea ritmului cardiac.Sunt si o sursa de proteine 4 g de proteine se gasesc in 2 linguri de seminte,insa aceste proteine nu sunt complete.De aceea,se recomanda combinarea acestora cu alimente bogate in lizina,carne,oua, nuci,pentru a forma proteine complete.
Altele:Conopida,Cirese,Curmale,Ceai verde,Ceminte de Canepa,Caju,Caise,Capsuni,Coacaze
Dovleac
Emblema portocalie a toamnei,dovleacul,este o sursa excelenta de vitamine si antioxidanti,inclusiv beta-caroten esential pentru sanatatea ochilor si a pielii,fibre si vitamina K.Insa,si semintele de dovleac sunt sanatoase.Fiind bogate in proteine,magneziu,zinc si potasiu,acestea previn afectiunile prostatei,scad riscul de calculi biliari si previn depresia.
Altele:Dovlecel
Eglefin
Este un peste oceanic,asemanator cu codul,bogat in proteine si acizi grasi omega-3,cu un continut caloric de numai 95 calorii/100 g.Dintre minerale,cel mai abundent este seleniul,implicat in preventia cancerelor,bolilor cardiovasculare si diabetului,iar dintre vitamine,vitaminele din complexul B,cu rol important in formarea celulelor sangvine si in metabolizarea alimentelor.
Fasole
Boabele de fasole sunt pline de fibre,acid folic si magneziu,studiile sugerand ca aceste leguminoase reduc colesterolul si riscul de cancer.Sunt,de asemenea,o sursa excelenta de fier,dintre toate sortimentele,fasolea alba parand sa aiba suprematia la acest mineral.Contin o cantitate destul de mare de proteine,dar nu totii aminoacizii esentiali,de aceea este necesara includerea in dieta zilnica si a altor surse de proteine.
Altele:Fistic
Goji
Cunoscute ca un “Superman” al alimentelor antioxidante,fructele de goji sunt extrem de bogate in vitamina A, o singura lingura furnizand 35% din doza zilnica recomandata.Printre alte “superputeri” se numara si melatonina,cu rol in controlul greutatii,reducerea trigliceridelor si LDL-colesterolului si cresterea HDL-colesterolului.
Altele: Grepfruit,Ghimbir,Guava
Hrean
Este folosit ca si condiment in numeroase bucatarii ale lumii.Printre avantajele nutritionale se numara,este sarac in calorii si grasimi,dar bogat in fibre,vitamine,minerale si compusi alil,o clasa de antioxidanti implicati in detoxifiere si cresterea imunitatii.
Iaurt probiotic
Probioticele sunt microorganisme benefice,responsabile de reglarea tranzitului intestinal,dar si de cresterea imunitatii,preventia anumitor tipuri de cancer sau chiar a unor afectiuni metabolice.Nu toate iaurturile sunt probiotice,ci doar cele care au specificat pe etichete “contin culturi active vii”.De asemenea,iaurtul este o sursa importanta de proteine complete,calciu,magneziu,potasiu,vitamina B2 si B12.
Altele:Seminte de In
Jalapeno
Fie ca vorbim despre ardeii iuti din America Centrala,America de Sud sau autohtoni,acestia au efecte miraculoase pentru sanatate.Elementul magic il constituie capsaicina,o substanta cu rol de accelerare a metabolismului,reducere a apetitului,dar si de crestere a imunitatii si scadere a riscului de infectii si cancer.
Kiwi
Pe langa vitamina C continuta in cantitate extrem de mare (240% din doza zilnica recomandata in doar 2 fructe),kiwi este bogat in acid folic,esential pentru sanatatea tuturor celulelor.Unele studii sugereaza ca reduce si riscul de boli cardiovasculare si cancer de colon.
Altele:Kale
Lamai
Componente ale familiei citricelor,lamaile sunt surse cunoscute de vitamina C,esentiala pentru productia de colagen (necesar pentru sanatatea oaselor, tendoanelor si ligamnetelor).De asemenea,contin flavonoide, substante care reduc riscul de boli cardiace,cancere si boli inflamatorii.Pentru a obtine beneficiile maxime, lamaile trebuie asociate cu alimente bogate in fier (legumele cu frunze verzi,carnea).
Altele:Lime,Linte,Lapte
Mere
Pe langa vitamina C si alte vitamine sau minerale,merele contin fitonutrienti,substante ce lupta impotriva radicalilor liberi,responsabili de aparitia inflamatiei,cancerelor,bolilor degenerative neurologice.O serie de studii au aratat ca merele si perele reduc riscul de accidente vasculare.De asemenea,contin fibre solubile, care regleaza digestia si cresc imunitatea.
Altele:Mandarine,Mango,Masline,Migdale,Mure,Merisoare
Nuci
Grasimile nesaturate din nuci sunt benefice pentru inima si pot contribui la reducerea colesterolului.Sunt de asemenea o sursa buna de proteine,putand constitui o gustare ideala.Contin numeroase substante antioxidante (melatonina,vitamina E,carotenoizi,polifenoli)care lupta impotriva proceselor de imbatranire, bolilor neurologice,imflamatiei si diferitelor tipuri de cancer.
Altele:Nectarine
Oua
Sunt unele dintre cele mai bune super-alimente,pentru ca furnizeaza o portie buna de proteine la un cost caloric redus:6 g de proteine la doar 70 de calorii,proteinele din ou fiind considerate standardul de aur datorita proportiei optime de aminoacizi esentiali.Sunt o sursa excelenta de vitamina A si D,dar si de colina (vitamina din complexul B),esentiala pentru dezvoltarea si functionarea normala a creierului.
Altele:Ovaz
Pepene rosu
Sarac in calorii si zaharuri,dar cu un continut crescut de apa,pepenele rosu poate reprezenta o gustare revigoranta,in special vara.Este bogat in vitamina A si C,dar si in licopen,un carotenoid esential gasit si in rosii care protejeaza organismul de actiunea razelor ultraviolete,reduce imbatranirea pielii si aparitia ridurilor,riscul de boli cardiace si de cancer.
Altele:Papaya,Piersici,Portocale,Pere,Prune
Quinoa
Contine aminoacizi esentiali,in special lizina,responsabila de cresterea si repararea tuturor tesuturilor din organism.Contine,de asemenea,o cantitate mare de fibre,fier,magneziu si mangan.
Ridichi
Indiferent de specie (albe, rosii sau negre),ridichile contin antocianine, substante prezente si in cirese si visine, care previn aparitia unor tipuri de cancer,in special cancerul de san.De asemenea,sunt implicate in refacerea tonusului muscular si indepartarea febrei musculare,dupa antrenamente intense.
Altele:Rosii,Rodii
Somon
Ca si alti pesti oceanici,somonul contine cantitati crescute de acizi grasi omega-3,care reduc risul de boli cardiovasculare.Studiile au demonstrat ca adaugarea in dieta a doar 100 g de somon,de 2 ori pe saptamana, a crescut nivelul de HDL-colesterol si a redus riscul de afectiuni cardiace.Printre alte efecte benefice ale acestor acizi se numara: protectia pielii de efectele nocive ale razelor ultraviolete,dar si imbunatatirea functiei cognitive,in special la adultii de varsta mijlocie.
Altele:Smochine,Sparanghel,Scortisoara,Spanac,Sfecla
Telina
La fel ca si morcovul si alte radacinoase,telina contine polifenoli,cu rol de protectie impotriva cancerului de colon,dar si leucemiei acute limfoblastice.Este o sursa importanta de vitamina K,fier,calciu si fosfor necesar metabolismului celular si sanatatii oaselor si dintilor.
Usturoi
Contine antioxidanti puternici care protejeaza celulele in special pielea de efectele radicalilor liberi. Cercetatorii au descoperit o asociere intre legumele ce contin substante allil,ceapa si usturoiul,si reducerea riscului de cancer endometrial si gastric.Efectele antibacteriene si de protectie cardiovasculara au fost,de asemenea,studiate si demonstrate.
Vinete
Sunt bogate in compusi fenolici cu actiune antioxidanta si antiinflamatorie,care au rolul initial de a proteja planta de radicalii liberi produsi de radiatiile ultraviolete.Introducand vinetele in alimentatia noastra,acesti compusi au efecte benefice asupra sanatatii,precum:efect anti-cancer,anti-microbian si anti-viral,dar si de reducere a LDL-colesterolului.
Altele:Visine,Varza
Zmeura
Este saraca in calorii si grasimi saturate,dar bogata in fibre si antioxidanti cu rol impotriva imbatranirii, inflamatiei,bolilor degenerative si cancerului.Contine numeroase vitamine si minerale,printre cele mai bine reprezenatte fiind:complexul B co-factor in metabolismul carbohidratilor,proteinelor si grasimilor,vitamina C, magneziu si potasiu...

Vitamina F...

Vitamina F consta,de fapt,dintr-o grupare de acizi grasi mono si polinesaturati ce intra in componenta uleiurilor vegetale.Este vorba de acidul linoleic,acidul linolenic si acidul arahidonic.Sunt cunoscuti sub denumirea de acizi esentiali.Acidul linoleic nu poate fi sintetizat in organism,fiind obtinut din unele produse alimentare.Acidul linolenic si acidul arahidonic pot fi sintetizati in organism.Absorbtia lor se face in intestin,fiind favorizata de vitamina E.Ei sunt liposolubili,foarte usor oxidabili si activi numai in prezenta vitaminelor B6 si E.Vitamina F mai este denumita si vitamina antidermatitica,deoarece,in lipsa ei,apar afectiuni dermatologice.Stiati ca,12 lingurite cu seminte de floarea-soarelui pot furniza ratia completa de vitamina F pentru o zi intreaga?Surse naturale.Ulei de floarea-soarelui,in special cel presat la rece,de porumb, de masline,de nuci,de soia.Cereale,grau si porumb,boabe integrale.Legume,castraveti,soia boabe.Fructe,alune,avocado,arahide,caise,samburi,migdale,migdale indiene,Terminalia catappa,nuci,pepene galben,seminte de pepene verde.Plante medicinale,alge marine,angelica* radacina,rizomi,canepa,seminte,catina alba,seminte,fructe,coada-calului,partea aeriana,coada-soricelului,flori,coltii-babei,partea aeriana,floarea-soarelui seminte,lemn-dulce,radacina,mac de gradina,seminte,mac rosu,seminte,pelin *frunze,pin tibetan,ricin*ulei de seminte,rozmarin seminte,sofranas,ulei din fructe,susan seminte,tidva seminte,vasc frunze,ramuri tinere,zburatoare planta intreaga,dar mai ales radacina si rizomii.Alte surse de vitamina F sunt:unt de cacao,germeni de porumb,dovleac seminte,fructe de catina alba 8 mg/ 100 g.Copii: 2,5 g.Adulti: 5 g.Actiuni ale vitaminei F,asigura un oarecare grad de protectie impotriva efectelor negative ale razelor X.Contribuie la dezvoltarea si bunastarea generala a organismului prin influentarea activitatii glandulare si capacitatea de disponibilizare a calciului catre celule.Intervine in sinteza lecitinei,a mielinei si a prostaglandinelor.Vitamina F intra in structura fosfolipidelor si faciliteaza transportul si eficienta utilizare a grasimilor in organism.Rol in cresterea,dezvoltarea si maturizarea celulelor nervoase.Stimuleaza imunitatea.Asigura permeabilitatea normala a membranelor celulare.Antihistaminica.Este o vitamina antieczematoasa.Antiinflamatoare.Vitamina F preintampina formarea depunerilor de Glossary Link colesterol in interiorul arterelor.Este o vitamina hipocolesterolemianta,deci si antiaterosclerotica,ea constituind totodata un factor hepatoprotector,prin cresterea si sustinerea functiei antitoxice a ficatului.Trofic al pielii si al parului.De asemenea,printre proprietatile pe care le are aceasta vitamina se numara si urmatoarele:ajuta la mentinerea permeabilitatii normale a membranelor celulare,nu permite migratia bacteriilor intestinale producatoare de toxine,combate diferitele afectiuni cardiace,ajuta la scaderea greutatii corporale,prin arderea grasimilor saturate.Indicatii.Afectiuni alergice.Deficienta de vitamina F determina aparitia unor afectiuni precum:acnee,afectiuni ale unghiilor,angina pectorala,calculi biliari,diaree,eczeme.In cazul administrarii vitaminei de sinteza si,mai rar,in consumul alimentar prelungit,poate aparea o crestere excesiva in greutate.Grasimile saturate,radiatiile,temperatura crescuta,rafinarea uleiurilor inclusiv uleiul care nu provine din prima presare la rece,si oxigenul sunt principalii inamici ai vitaminei F.Grasimile nesaturate ajuta la arderea celor saturate daca raportul intre ele este de doi la unu.Daca acidul linoleic este prezent in cantitate suficienta,ceilalti doi acizi grasi pot fi sintetizati in organism.Consumul ridicat de carbohidrati determina cresterea necesarului de vitamina F.Vitamina E ajuta la o mai buna absorbtie a vitaminei F.Pentru o mai buna absorbtie a vitaminei F,luati-o la orele de masa impreuna cu vitamina.Daca sunteti un mare consumator de carbonati,atunci aveti nevoie de cantitati sporite de vitamina F.Persoanele predispuse la depuneri de colesterol trebuie sa ia doze corespunzatoare de vitamina F.Majoritatea sortimentelor de nuci sunt surse bogate de acizi grasi nesaturati.Evitati regimurile alimentare bogate in grasimi saturate.Relatiile vitaminei F cu alte vitamine:Acidul linoleic,acidul linolenic si acidul arahidonic devin activi numai in prezenta vitaminelor B6 si E...

Vitamina E...

Vitamina E este un puternic antioxidant care protejeaza celulele organismului de actiunea daunatoare a radicalilor liberi.Vitamina E este solubila in grasimi si sensibila la mediile alcaline si la oxidare,este depozitata in ficat,in tesutul adipos,in inima,muschi,testicule,uter,sange,in glandele pituitara si suprarenale.Aceasta are numeroase calitati,indispensabile pentru o viata sanatoasa in contextul unei societati industrializate.Vitamina E este importanta in mod special pentru protejarea celulelor sangelui,sistemului nervos,muschilor scheletici si retinei ochilui impotriva radicalilor liberi.Sunt doua grupuri mari de compusi ai vitaminei E,tocoferoli,vitamina E uleioasa,extrasa din seminte,tocotrienoli,fiecare continand 4 izomeri.Dintre acestia,izomerul alfa-tocoferol este singura forma Vitamina E pe care organismul uman o poate utiliza.Ce rol are vitamina E in organism?Vitamina E permite,datorita actiunii antioxidante,prevenirea aparitiei cancerului pentru ca protejeaza celulele sanatoase ale organismului de radicalii liberi si agentii poluanti.Vitamina E intareste sistemul imunitar,Vitamina E accelereaza cicatrizarea ranilor provocate de arsuri.Vitamina E ajuta vitamina C la combaterea aparitiei nitrosaminelor celulele cancerigene,reciproc,vitamina C sprijina actiunea antioxidanta a vitaminei E,la fel actioneaza beta­carotenul si seleniul.Vitamina E conserva "integritatea" vitaminei A.Vitamina E permite o circulatia mai buna a sangelui in intregul organism.Vitamina E atenueaza senzatia de oboseala,sporeste randamentul psihic,ajuta organismul sa isi revina dupa efort sustinut,find o vitamina esentiala pentru sportivii de performanta.Vitamina E are actiune anticoagulanta ce impiedica agregarea plachetelor sangvine,circulatia sangelui se face astfel fara sa mai fie strangulata si reduce astfel semnificativ riscul unor tulburari cardiace.Necesarul zilnic de vitamina E,necesara unei persoane variaza in functie de varsta,sex,starea de sanatate si cantitatea de grasimi polinesaturate ce fac parte din regimul alimentar.Grasimile polinesaturate au tendinta de a se oxida usor,prin urmare,daca dieta unei persoane este bogata in grasimi polinesaturate,necesarul ei de vitamina E va fi mai mare.Diferiti specialisti recomanda doze diferite de Vitamina E.Cand vorbim de necesarul vitaminei E,ne exprimam in miligrame sau in unitati internationale U.I.La copiii intre 1 si 3 ani doza recomandata este de 6 mg de vitamina E zilnic,iar la cei intre 4 si 10 ani este de 7 mg/zi.Vitamina E trebuie administrata nou-nascutilor,pana la aparitia propriei flore intestinale,daca laptele matern e mai sarac.La barbatii adulti,necesarul zilnic de vitamina E,tocoferol este de cca,25 mg,fiind direct proportional cu cantitatea de acizi polinesaturati din dieta zilnica,sau cu varsta,acest necesar poate fi asigurat,de un regim alimentar echilibrat.La femei, necesarul zilnic de vitamina E este de 15 mg.Sarcina si alaptarea cresc necesarul de vitamina E,in conditii de nematernitate,femeile au nevoie de mai putina vitamina E decat barbatii.In cazul femeilor insarcinate ajuta la protejarea sarcinii si impiedicarea producerii unui avort.Doza zilnica recomandata in sarcina este de 20 miligrame.Cele mai bune surse alimentare de vitamina E sunt uleiurile vegetale din floarea soarelui,porumb,soia si masline.Mai gasim in cantitati mari itamine w si nuci,semintele de floarea soarelui si germenii de grau.Alte surse sunt cerealele integrale,varza de Bruxelles,verdeturi,spanac,brocoli,faina imbogatita,grau integral,ouale,pestele,uleiul de arahide si legumele frunzoase verzi.Prin supunerea la tratamentele chimice,uleiurile vegetale,pierd din continutul de vitamina E.Vitamina E nu se ia simultan cu fierul,este necesara o pauza de 8 ore intre administrarea celor doua.Vitamina E este necesara in cazul administrarii de medicamente anticonvulsive,a anumitor antibiotice sau hiper-colesterolemiant.Vitamina E constituie obiectul unei controverse,din vechime este considerata un afrodiziac,remediu antisterilitate,dar unele studii recente contrazic aceasta ipoteza,considerand ca este valabila in cazul animalelor,nu si al fiintelor umane...

Vitamina D...

Totul ar fi mult mai simplu daca ar exista o vitamina minune care sa previna aparitia diabetului,osteoporozei,sclerozei multiple,cancerului,bolilor de inima sau chiar a depresiei,nu-i asa?Si daca v-as spune ca o astfel de vitamina chiar exista?Daca nu ma credeti pe mine,atunci in spusele oamenilor de stiinta trebuie sa aveti incredere.Acestia isi pun mari sperante in vitamina D,o vitamina care ia nastere din reactia pielii expusa la lumina solara,unele alimente sau suplimente.Vitamina D,beneficii pentru sanatate,mentine sanatatea sistemului osos din copilarie si pina la batrinete.Vitamina D ajuta la o mai buna absorbtie a calciului din alimente.In cazul virstnicilor,o doza zilnica de vitamina D ajuta la prevenirea fracturilor si impiedica fragilizarea oaselor,iar la copii ajuta la dezvoltarea armonioasa a sistemului osos si la prevenirea rahitismului,afectiune ce se manifesta prin arcuirea picioarelor,genunchi mari si oase fragile,predispuse la fracturi.Desi scleroza este o boala autoimuna,nu exista o legatura clara care sa stabileasca daca vitamina D poate ajuta la prevenirea acestei afectiuni.Unii specialisti cred ca exista o strinsa legatura intre acestea,insa nu se cunoaste cu exactitate care pe care o cauzeaza.Pe de o parte,exista posibilitatea ca suplimentarea dietei cu vitamina D sa tina la distanta diabetul tip 2,iar pe de alta parte excesul de grasime corporala,simptom caracteristic pacientilor cu diabet,poate determina scaderea nivelului de vitamina D in organism.E demonstrat stiintific ca la persoanele obeze nivelul de vitamina D este unul extrem de scazut.Grasimea tine pe loc vitamina,careia nu ii da voie sa ajunga in orgasnim si sa-si faca lucrarea.Nu este totusi evident daca obezitatea este un factor pentru lipsa de vitamina D sau invers.Insa un studiu restrins arata ca persoanele care urmeaza o dieta restrictiva caloric si iau in paralel vitamina D pot slabi mai usor si mai rapid.Exista dovezi concrete ca vitamina D poate fi un ajutor de nadejde in prevenirea si tratarea multor forme de cancer,de la cel de colon,de sin sau de prostata.De asemenea,nivelurile scazute de vitamina D ar putea contribui la aparitia declinului cognitive specific imbatrinirii.In schimb,un nivel crescut de vitamina D poate creste riscul de cancer pancreatic,daca nu urmam un regim aliemtnar echilibrat,nu ne pastram greutatea in limitele normale si cadem prada sedentarismului.Aparent ati spune ca nu au nicio legatura una cu celalata.Insa lucrurile stau exact pe dos.Vitamina D joaca un rol esential in dezvoltarea si functionarea cerebrala,iar studiile confirma ca administarea dozelor crescute de vitamina D sunt asociate cu o ameliorare vizibila a simptomelor depresiei.In sezonul festival,acest lucru este usor de obtinut daca lenevim la soare timp de minimum 15 minute pe zi.Bineinteles,protejati de crema solara si palarie,sa nu facem insolatie.In sezoanele mai putin sunny-friendly,vitamina D poate fi obtinuta din alimente.Cele mai bogate surse naturale sunt,somonul,macroul,tonul,sardinele,galbenusul de ou,ficatul de vita,cerealele,nucile, merele,lactatele etc.Recomandarea majoritatii este de 600 unitati internationale (UI) in cazul adultilor cu virste de pina la 70 de ani si de 800 UI pentru cei trecuti de aceasta virsta.Totusi,unii recomanda doze mult mai crescute de vitamina D.Vitamina D se gaseste in multe produse alimentare,cum ar fi peste,oua,lapte fortificat si ulei de ficat de cod.Soarele contribuie semnificativ la productia zilnica de vitamina D 10 minute pe zi de expunere la soare sunt considerate suficiente pentru a preveni deficienta de vitamina D.Cele mai importante forme de vitamina D sunt,ergocalciferol (D2) si colecarciferol (D3).Vitamina D3 este sintetizata prin expunerea la ultraviolete B (UVB) ale soarelui.Functia biologica majora a vitaminei D este de a mentine normalitatea nivelurilor de calciu si fosfor din sange.Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in organism si contribuie la formarea si mentinerea rezistentei oaselor.Vitamina D poate fi utilizata in combinatie cu calciu,pentru a creste densitatea minerala a oaselor si pentru a reduce riscul producerii fracturilor.Studiile recente sugereaza ca vitamina D poate oferi protectie impotriva osteoporozei,hipertensiunii,cancerului si impotriva mai multor boli autoimune...

Vitamina C...

Aveati idee ca unele animale isi produc singure Vitamina C?Nu se imbolnavesc niciodata de inima si nici nu sufera de arteroscleroza.Din nefericire,oamenii nu fac parte din acest grup privilegiat,asa ca trebuie sa faca rost prin alte mijloace de Vitamina C,nu de alta,dar atacurile de cord si in general bolile coronariene fac ravagii.Vitamina C,acidul ascorbic,nu are efecte benefice doar asupra inimii,ajuta creierul sa-si revina mai repede dupa o anestezie.In plus,pune umarul la constructia de colagen,care previne imbatranirea pielii,dupa 25 de ani,suplimentele cu vitamina minune devin imperios necesare daca va doriti o piele stralucind de sanatate si tinerete.Mai mult,Vitamina C are proprietati antioxidante,ceea ce inseamna ca se lupta cu radicalii liberi,cei care sunt responsabili de oxidarea celulelor,imbatranirea.Ca sa nu mai spunem ca nicio raceala nu sta in calea acestei vitamine.O alta mare calitate a acidului ascorbic este ca ajuta sistemul endocrin,ati auzit de afectiunile tiroidei,nu?Ei bine,sistemul endocrin infloreste atunci cand ii oferi astfel de nutrienti.Anemia este un alt dusman al Vitaminei C.Pe scurt,sunt nenumarate bolile si afectiunile asupra carora actioneaza acidul ascorbic,cu rezultate clinice demonstrate.Atentie insa!Chiar daca Vitamina C pare o idee buna si va recunoasteti in afectiunile si simptomele citate mai sus,luati cu atentie medicamentul-minune.Ca orice alt medicament,poate avea efecte adverse,incercati sa luati un complex de Vitamina C si bioflavonoide.Mai mult,asigurati-va ca acidul ascorbic este tamponat,de unul singur este acid si tinde sa deranjeze stomacul.Orice tratament cu Vitamina C poate incepe cu 250 de miligrame,administrate dupa masa.Dupa cateva zile,se adauga inca 250 de miligrame.Cantitatea ideala de acid ascorbic difera de la om la om,unii iau si 6000 de miligrame pe zi,asa ca prin incercare si eroare puteti afla care este necesarul pentru dumneavoastra.Ideea este ca,atunci cand simtiti ca ati luat vreo raceala sau va incearca vreun virus,sa va doftoriciti bine cu cateva pastile,imediat va veti simti mai bine.In plus,in afara de inghititul de pastile,care poate deveni enervant la un moment dat,va puteti suplimenta alimentatia cu legume si fructe bogate in acid ascorbic,broccoli,varza de Bruxelles,conopida,varza,legume cu frunze verzi,ardei grasi rosii,ardei iuti,patrunjel,capsuni,kiwi si citrice...

Vitamina B...

Vitamina B este un complex de mai multe vitamine.Se numeste astfel,deoarece se credea la un moment dat ca este o singura vitamina,precum vitamina C sau vitamina D.Pentru ca cercetarile ulterioare au aratat ca este de fapt un complex de vitamine diferite care,prin coincidenta,coexista in aceleasi mincaruri,numele a devenit,gradat,mai putin folosit,fiind inlocuit de termenul mai generic vitaminele B,complexul vitamina B sau de numele specific al fiecărei vitamine componente.Vitaminele B sunt:Vitamina B1Tiamina,Vitamina B2,si vitamina G,Riboflavina. Vitamina B3,si vitamina P sau vitamina PP,Niacina.Vitamina B5,acid pantotenic,Vitamina B6,Piridoxina si Piridoxamina.Vitamina B7,si vitamina H sau vitamina Bw,Biotina.Vitamina B9,si vitamina M sau vitamina Bc,acid folic,important pentru sarcini.Vitamina B12,Cianocobalamina.Alte substante care nu sunt vitamine umane au fost clasificate ca fiind vitamine B.Alte vitamine B au fost redenumite sau renumerotate.Acestea includ:Vitamina B4,Adenina.Vitamina B7*denumita mai comun vitamina I.Vitamina B8 Acid ergadenilic.Vitamina B10,si APAB acid para-aminobenzoic.Vitamina B11,si vitamina SVitamina B13 acid pirimidincarboxilic sau acid orotic.Vitamina B14 un amestec de B10 si B11.Vitamina B15 acid pangamic stiut si ca dimetilglicina.Vitamina B16.Vitamina B17 Amigdalina.Vitamina B22,de multe ori presupus a fi un ingredient al extractelor de Aloe vera.Vitamina Bh alt nume pentru biotina.Vitamina Bt L-carnitina.Vitamina Bx,si APAB acid para-aminobenzoic.In plus fata de faptul ca ele coexista in aceleasi mincaruri,vitaminele B lucreaza deseori impreuna la sustinerea metabolismului,mentinerea pielii sanatoase și tonusului muscular,intarirea functionarii sistemului imunitar si sistemului nervos si participarea la dezvoltarea si diviziunea celulara,incluzindu-le pe cele ale globulelor rosii din singe,care previn anemia.De asemenea,ajuta la combaterea simptomelor si cauzelor stresului,depresiei si bolilor cardiovasculare.Toate vitaminele B sunt solubile in apa si sunt raspindite in intreg organismul.Ele trebuie sa fie reimprospatate zilnic,deoarece excesele sunt eliminate prin urina.Drojdia de bere este o sursa buna de vitamina B.Vitamina B se gaseste mai ales in zona corticala si in nucleul cerealelor.O vom regasi deci in painea completa si in germenii de griu.In doze importante se mai gaseste in tegumentul tuturor cerealelor si leguminoaselor,in saminta de in,drojdia de bere,lapte,zer,brinza,galbenus de ou,majoritatea fructelor si legumelor.Ea excita pofta de mincare,favorizeaza digestia,serveste diverselor organe glandulare si nervoase.Lipsa ei conduce la tulburari de circulatie,edem sau nervoase,nevrite,inclusv beriberi,anemie,slabiciune generala,slabire...

Vitamina A...

Vitamina A este o vitamina liposolubila obtinuta din 2 clase de compusi,vitamina A naturala preformata,retinolul si compusii sai si precursorii de vitamina A,betacarotenul si compusii inruditi.Vitamina A este un nutrient cheie pentru pastrarea sanatatii ochilor,prevenind inflamarea acestora si reducand riscul aparitiei cataractei.De asemenea,este importanta mai ales pentru vederea in timpul noptii.In acelasi timp,vitamina A ajuta la cresterea imunitatii organismului,este un puternic antioxidant,previne uscarea pielii,pastrind pielea stralucitoare,fara riduri si alte semne ale imbatrinirii si este un factor important in mentinerea sanatatii parului,danturii si gingiilor.Deficitul de vitamina A apare intr-o dieta saraca in produse lactate si vegetale sau in sindroame de malabsorbtie.Acesta reprezinta principala cauza de orbire datorata distrugerii corneei in tarile subdezvoltate din Africa,Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est.Printre manifestarile carentei de vitamina A se numara modificari degenerative ale ochilor,xeroftalmie si ale pielii,descuamari.Pot fi afectate de asemenea epiteliile traheale,bronsice,ale tractului urinar,ductelor pancreatice,uterului si glandelor salivare,se poate inregistra si o scadere a imunitatii.Primul semn al deficitului de vitamina A este hemeralopia,pierderea acuitatii vizuale in lumina slaba.Excesul de vitamina A poate fi toxic la persoanele tratate timp indelungat cu suplimente alimentare ce contin vitamina A.Intoxicatii cu vitamina A,piele uscata,voma,alopecie,hipercalcemie,demineralizari osoase,adenopatii,hiperlipidemie,amenoree,cresterea tensiunii intracraniene cu edem papilar,manifestari de pseudotumor cerebri,fibroza hepatica cu hipertensiune portala.Femeile insarcinate pot avea un fat cu malformatii congenitale,craniofaciale,cardiace,sau pot suferi un avort spontan,daca iau in exces vitamina A.Doze crescute de derivati sintetici ai retinolului sunt teratogene.Carotenul in exces poate determina o colorare portocalie a pielii ce poate fi confundata cu icterul.Toate manifestarile intoxicatiei cu vitamina A sunt reversibile dupa incetarea aportului excesiv.Doza zilnica recomandata este de 800 μg la femei,copii peste 10 ani si virstnici,1000 μg la barbati,adolescenti si gravide,1300 μg in perioada de lactatie.Cele mai bogate surse de vitamina A sunt,ficatul si organele in general,lactatele,galbenusul de ou,fructe si legume verzi,broccoli,spanac,pepene galben,cartofi,morcovi si rosii,ardei gras rosii...


Vitaminele...

Viata poate exista doar in prezenta tuturor vitaminelor esentiale.Vitaminele sunt substante organice absolut necesare pentru cresterea,mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru si indeplinesc un rol esential in functionarea normala a acestuia.Ele regleaza metabolismul intern prin intermediul sistemelor enzimatice.Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de organismul uman,insa se gasesc in cantitati mici in toate alimentele naturale,de unde este ideal sa le obtinem printr-o alimentatie cat mai diversa.Vitaminele nu sunt inlocuitori ai hranei zilnice.In realitate,ele nu pot fi absorbite in absenta hranei obisnuite.Cine isi imagineaza ca poate lua o pastila cu multivitamine si multiminerale si nu mai are nevoie de mancare,se inseala si le ia degeaba.Vitaminele nu pot inlocui alimentele si nu se pot inlocui una pe cealalta.Vitaminele nu sunt medicamente energizante si nu au valoare calorica sau energetica proprie.Vitaminele ca atare nu constituie componente ale organismului nostru.Majoritatea medicilor recomanda la nevoie suplimentele nutritive vitaminice.Insa exista si pareri mai noi care sustin faptul ca cele mai bune surse de vitamine sunt alimentele si ca suplimentele sunt bune doar daca exista garantia ca sunt extracte naturale,nu vitamine obtinute sintetic,despre care se stie ca nu sunt la fel de complete si eficiente ca cele naturale.Unele studii mai recente se pare ca au dovedit faptul ca anumite vitamine sintetice pot chiar sa dauneze sanatatii.Cel mai bun moment pentru a lua suplimente de vitamine este dupa masa.Fiind substante organice,vitaminele sunt mai bine absorbite in prezenta alimentelor si a mineralelor.Vitaminele solubile in apa – B si C sunt rapid eliminate prin urina si de aceea administrarea lor este indicat sa se faca dupa fiecare masa importanta a zilei,mic dejun,pranz si cina.Dar este mai bine ca seara sa nu mai fie luate vitamine,pentru ca unele dintre ele ne energizeaza,de exemplu vitamina C si am putea avea probleme cu somnul.Daca inghiti toate suplimentele vitaminice deodata,este bine sa o faci dupa pranz,nu dupa micul dejun.Organismul nostru tinde sa elimine prin urina in rastimp de patru ore substantele ingerate,acest fapt este valabil mai ales pentru vitaminele solubile in apa,ca de exemplu B si C.Luate pe nemancate,vitaminele B si C sunt eliminate la doua ore dupa ingestie.Vitaminele solubile in grasimi,cum sunt A,D, E si K raman in organism timp de aproximativ 24 de ore,desi cantitatile in exces pot fi stocate in ficat un timp mult mai indelungat.Formele uscate ale vitaminelor A si E parasesc corpul mai repede.Continutul de vitamine al alimentelor este variabil in functie de multi factori,dintre care cei mai importanti sunt prospetimea lor si starea in care sunt consumate crude,conservate,gatite.Este important sa stim care sunt detaliile ce ne ajuta sa beneficiem de cantitatea maxima de vitamine din alimente,deoarece este de preferat sa ne luam vitaminele in mod natural si mai putin din suplimente.Salatele de cruditati trebuie consumate imediat ce sunt preparate,pentru ca fructele si legumele lasate in aer liber sa nu piarda prea multe vitamine.Termenul de vitamine nu cuprinde alti nutrienti esentiali cum ar fi mineralele,acizii grasi esentiali sau aminoacizii esentiali.Suplimentarea cu vitamine este larg raspindita in ziua de azi.Termenul de vitamina a fost folosit pentru prima data de biochimistul polonez Casimir Funk in 1912.Vita,in limba latina,inseamna viata,iar sufixul amina este pentru amine,la momentul respectiv se credea ca toate vitaminele sunt amine.Acum insa se stie ca nu este asa.Importanta mincarii anumitor alimente pentru pastrarea sanatatii a fost recunoscuta cu mult inainte sa se fi identificat vitaminele.Egiptenii antici stiau ca daca hraneau un pacient cu ficat,acesta se va vindeca de orbire de noapte,acum stiindu-se ca este cauzata de o deficienta de vitamina A.In 1747,chirurgul scotian James Lind a descoperit ca citricele si preparatele din ele previn scorbutul,o boala letala,in care colagenul nu se formeaza corect si caracterizata prin vindecari lente,singerari ale gingiilor si dureri acute.Unele dintre vitamine sunt cunoscute dupa numele din literatura de specialitate mai veche.Vitamina B2 este numita si vitamina G.Vitamina B7,sau biotina este stiuta si ca vitamina H.Vitamina B9,sau acid folic si alti folati precum vitamina M,acid pteril-tri-glutamic,sunt cunoscute drept folicina.Vitamina B3 apare si ca vitamina PP,un nume derivat de la termenul invechit,factor prevenitor de pelagra.Multe alte substante esentiale ale dietei care erau numite la inceput vitamine sunt acum clasificate ca facand parte din alte grupuri.Fiecare vitamina are anumite roluri specifice in organism.Pentru a trai trebuie sa extragem vitaminele din alimentatie,sau sa completam necesarul cuvenit.Cand rostim cuvintul vitamina,cei mai multi dintre noi se gandesc imediat la pilule si de aici ia nastere,in mod automat,confuzia cu  medicamentele.In ciuda faptului ca vitaminele pot suplini adesea rolul medicamentelor,ele nu sunt nici pe departe medicamente.In termeni cat se poate de simpli,vitaminele sunt substante organice necesare vietii.Ele îndeplinesc un rol esential in functionarea normala a organismului omenesc si,cu cateva exceptii,nu pot fi sintetizate in cadrul metabolismului intern.Absolut necesare pentru cresterea,mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru,vitaminele se gasesc in cantitati foarte mici in toate alimentele de provenienta naturala.De acolo trebuie sa le obtinem noi,sau din ratiile suplimentare.Un amanunt foarte important de retinut este acela ca suplimentele la care ne referim,disponibile sub forma de tablete,capsule,picaturi,prafuri si uneori chiar injectabile,sunt doar substante naturale extrase din plante si animale,daca nu sunt sintetice.Viata nu poate exista decat in prezenta tuturor vitaminelor esentiale.Daca am compara organismul omenesc cu un motor cu combustie interna si am considera vitaminele ca fiind bujiile acestuia,atunci ne-am putea face o idee despre felul in care actioneaza aceste uimitoare substante nutritive.Vitaminele regleaza metabolismul intern prin intermediul sistemelor enzimatice.O singura deficienta vitaminica poate deregla intregul organism.Vitaminele sunt componente ale sistemelor enzimatice care,actionind asemenea unor bujii,stimuleaza si regleaza metabolismul asigurind functionarea intregului ansamblu la cei mai inalti parametri.Comparativ cu celelalte substante nutritive,proteine,grasimi si carbohidrati,necesarul de vitamine este minuscul.Dar lipsa unei singure vitamine poate pune in pericol intreg organismul.In final,administrarea de suplimente vitaminice cred ca tine de fiecare persoana in parte,in functie de alimentatie,stil de viata,efort fizic etc...






Toate-s vechi,si noi sunt toate...

Si aceasta este viata vesnica.Sa Te cunoasca pe Tine,singurul Dumnezeu adevarat,si pe Isus Hristos pe care L-ai trimis.Ioan 17,3 Prin Scriptura,luam cunostinta de lucrarea si de prezenta lucrarii Sfintei Treimi in lume,pentru dobindirea vietii noastre vesnice.Ea este Cartea noastra de capatii si Cartea noastra de calauza in viata,si nu poate lipsi din casa si din viata niciunui crestin,fiind Cartea Cuvintului vietii vesnice,pe care ea a facut-o cunoscuta credinciosilor si ea o interpreteaza fara greseala.Sfinta Scriptura este darul iubirii nepieritoare al lui Dumnezeu incredintat oamenilor ca un Testament,de a-l urma intocmai,un Legamint Sfint,asezat intre Dumnezeu si oameni,ca sa cunoatem,sa ascultam si sa urmam Cuvintul Sau,ca sa devenim fii dupa har,si mostenitori ai imparatiei Sale vesnice.El este viata si lumina oamenilor.La inceput era Cuvintul si Cuvintul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvintul.Acesta era intru inceput,toate prin El s-a facut,si fara el nimic nu s-a facut din ce s-a facut.El era viata si viata era lumina oamenilor.Cuvintul lui Dumnezeu este prezent in mijlocul nostru intrupat in graiul fiecarui neam,fiecarui popor,in Cartea vietii,care cuprind Cuvantul mintuirii,de la care nu ne putem lipsi sa nu-l ascultam.Explicat in lumina dreptei invataturi,sa nu-l citim si noi la rindul nostru.Fericiti sunt cei ce asculta Cuvintul lui Dumnezeu si-l pazesc.Luca 11,28.Invataturile Sfintei Scripturi sunt,pentru crestini,duh de viata,ele au puterea de a-i trezi la viata noua.Invataturile nu se invechesc,ele sunt vesnice si folositoare spre mantuire in toate timpurile si in toate locurile."Cerul si pamantul vor trece,dar cuvintele Mele nu vor trece,zice Domnul."Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos spre invatatura,mustrare,indreptare,inteleptire,dreptate,astfel ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit,pentru orice lucru bun.Sfanta Scriptura este cartea sub indrumarea Sfantului Duh,in care se afla invatatura insuflata de Duhul Sfant spre mantuire,este comoara de pret.Sfanta Scriptura are doua parti.Vechiul Testament,si Noul Testament.Vechiul Testament cuprinde invataturile descoperite de Dumnezeu oamenilor prin Moise si prooroci,barbati alesi calauziti de Duhul Sfant,care au trait inainte de venirea in lume a Domnului nostru Isus Hristos.Dumnezeu odinioara,in multe randuri si in multe chipuri,a vorbit parintilor nostri prin prooroci.Evrei 1,1Noul Testament cuprinde invataturile descoperite prin Domnul nostru Isus Hristos,cum ni se arata,ca,in zilele mai de pe urma.Aceste invataturi ni le-au transmis sfintii apostoli si urmasii lor pana in ziua de azi.Mila si adevarul sa nu te paraseasca,leaga-le imprejurul gatului tau,scrie-le pe tabla inimii tale,atunci vei afla har si bunavointa inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor.Pune-ti nadejdea in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe priceperea ta.Pe toate caile tale gandeste la El,si iti va netezi toate cararile tale.Nu fi intelept in ochii tai,teme-te de Dumnezeu si fugi de rau,aceasta va fi sanatate pentru trupul tau si o inviorare pentru oasele tale.Fiti dar,desavarsiti,precum Tatal vostru cel ceresc este desavarsit.Cand citesc din Cartea Sfanta,eu,ma rog lui Dumnezeu.Tot ce aflu ma framanta,chiar daca pricep mai greu.Vreau ca Domnul sa m-ajute,multa lumina sa imi dea.Ca sa inteleg mai multe,ce prezinta Biblia.Sa patrund pasaje grele,ce mintea mea depasesc,sa vad clar ce imi spun ele,si bine sa le gandesc.Eu ii cer Domnului meu,sa primesc invatatura,si sa nu imi para greu,sa inteleg ce vrea sa-mi spuna,sa vad ca Domnul se-ndura.Sa vorbesc doar cu masura,doar ce imi este permis,sa-mi pot pune frau la gura,sa implinesc,ce este scris.Domnul sa-mi dea biruinta,al meu Domn mereu sa fie,doar pe El sa Il slujesc.Iar din cer cand o sa vie,vreau si eu in Cer,sa-L insotesc.Se spune ca orice om ar trebui sa citeasca Biblia,fie ca este credincios ori ateu.Iata cateva lucruri care te fac sa privesti Cartea Sfanta cu alti ochi.Cuvantul"Biblie"inseamna,o mica biblioteca.Toate cartile au fost mai intai adunate pentru a forma prima Biblie evreiasca,iar mai tarziu,cu adaugiri,Biblia crestina,numita de crestini si Sfanta Scriptura.Foarte multe dintre cartile Bibliei au fost scrise intr-o perioada intinsa de timp si includ un numar mare de popoare,israelitii vechi,evreii babilonieni,pastorii greci.De asemenea sunt descrise si cateva locuri particulare,cum ar fi Ierusalimul,N Galileii,Persia Antica.Si cronologia din Biblie strabate de la zorii Creatiei in Vechiul Testament,apropiindu-se usor de zilele noastre in Noul Testament.Biblia este cuvantul revelat al lui Dumnezeu.Cei mai multi crestini considera Biblia ca fiind Cuvantul revelat al lui Dumnezeu.In mod traditional se afirma ca autorul ei ar fi Dumnezeu insasi.In sprijinul acestei informatii se aduc de obicei mai multe citate din Biblie.Dragostea pentru Cartea Sfanta ne aduce pace si fericire.Multa pace au cei ce iubesc Legea Ta,si nu li se intampla nici o nenorocire.O adevarata dragoste pentru Cartea Sfanta ne aduce multa pace,fericire si bucurie,al carei izvor este in Dumnezeu.Ea va aduce in inimile noastre o adanca mangaiere pe care nimic altceva nu ne-ar putea-o da.Duhul Sfant lucreaza prin Cuvant,ca un Mangaietor a carui binefacatoare influenta vine sa alunge framantarile inimilor noastre.Cartea aceasta a Legii sa nu se departeze de gura ta,cugeta asupra ei zi si noapte,cautand sa faci tot ce este scris in ea,caci atunci vei izbandi in toate lucrarile tale si atunci vei lucra cu intelepciune.Iosua 1:8