Thursday, July 7, 2016

Vitamina F...

Vitamina F consta,de fapt,dintr-o grupare de acizi grasi mono si polinesaturati ce intra in componenta uleiurilor vegetale.Este vorba de acidul linoleic,acidul linolenic si acidul arahidonic.Sunt cunoscuti sub denumirea de acizi esentiali.Acidul linoleic nu poate fi sintetizat in organism,fiind obtinut din unele produse alimentare.Acidul linolenic si acidul arahidonic pot fi sintetizati in organism.Absorbtia lor se face in intestin,fiind favorizata de vitamina E.Ei sunt liposolubili,foarte usor oxidabili si activi numai in prezenta vitaminelor B6 si E.Vitamina F mai este denumita si vitamina antidermatitica,deoarece,in lipsa ei,apar afectiuni dermatologice.Stiati ca,12 lingurite cu seminte de floarea-soarelui pot furniza ratia completa de vitamina F pentru o zi intreaga?Surse naturale.Ulei de floarea-soarelui,in special cel presat la rece,de porumb, de masline,de nuci,de soia.Cereale,grau si porumb,boabe integrale.Legume,castraveti,soia boabe.Fructe,alune,avocado,arahide,caise,samburi,migdale,migdale indiene,Terminalia catappa,nuci,pepene galben,seminte de pepene verde.Plante medicinale,alge marine,angelica* radacina,rizomi,canepa,seminte,catina alba,seminte,fructe,coada-calului,partea aeriana,coada-soricelului,flori,coltii-babei,partea aeriana,floarea-soarelui seminte,lemn-dulce,radacina,mac de gradina,seminte,mac rosu,seminte,pelin *frunze,pin tibetan,ricin*ulei de seminte,rozmarin seminte,sofranas,ulei din fructe,susan seminte,tidva seminte,vasc frunze,ramuri tinere,zburatoare planta intreaga,dar mai ales radacina si rizomii.Alte surse de vitamina F sunt:unt de cacao,germeni de porumb,dovleac seminte,fructe de catina alba 8 mg/ 100 g.Copii: 2,5 g.Adulti: 5 g.Actiuni ale vitaminei F,asigura un oarecare grad de protectie impotriva efectelor negative ale razelor X.Contribuie la dezvoltarea si bunastarea generala a organismului prin influentarea activitatii glandulare si capacitatea de disponibilizare a calciului catre celule.Intervine in sinteza lecitinei,a mielinei si a prostaglandinelor.Vitamina F intra in structura fosfolipidelor si faciliteaza transportul si eficienta utilizare a grasimilor in organism.Rol in cresterea,dezvoltarea si maturizarea celulelor nervoase.Stimuleaza imunitatea.Asigura permeabilitatea normala a membranelor celulare.Antihistaminica.Este o vitamina antieczematoasa.Antiinflamatoare.Vitamina F preintampina formarea depunerilor de Glossary Link colesterol in interiorul arterelor.Este o vitamina hipocolesterolemianta,deci si antiaterosclerotica,ea constituind totodata un factor hepatoprotector,prin cresterea si sustinerea functiei antitoxice a ficatului.Trofic al pielii si al parului.De asemenea,printre proprietatile pe care le are aceasta vitamina se numara si urmatoarele:ajuta la mentinerea permeabilitatii normale a membranelor celulare,nu permite migratia bacteriilor intestinale producatoare de toxine,combate diferitele afectiuni cardiace,ajuta la scaderea greutatii corporale,prin arderea grasimilor saturate.Indicatii.Afectiuni alergice.Deficienta de vitamina F determina aparitia unor afectiuni precum:acnee,afectiuni ale unghiilor,angina pectorala,calculi biliari,diaree,eczeme.In cazul administrarii vitaminei de sinteza si,mai rar,in consumul alimentar prelungit,poate aparea o crestere excesiva in greutate.Grasimile saturate,radiatiile,temperatura crescuta,rafinarea uleiurilor inclusiv uleiul care nu provine din prima presare la rece,si oxigenul sunt principalii inamici ai vitaminei F.Grasimile nesaturate ajuta la arderea celor saturate daca raportul intre ele este de doi la unu.Daca acidul linoleic este prezent in cantitate suficienta,ceilalti doi acizi grasi pot fi sintetizati in organism.Consumul ridicat de carbohidrati determina cresterea necesarului de vitamina F.Vitamina E ajuta la o mai buna absorbtie a vitaminei F.Pentru o mai buna absorbtie a vitaminei F,luati-o la orele de masa impreuna cu vitamina.Daca sunteti un mare consumator de carbonati,atunci aveti nevoie de cantitati sporite de vitamina F.Persoanele predispuse la depuneri de colesterol trebuie sa ia doze corespunzatoare de vitamina F.Majoritatea sortimentelor de nuci sunt surse bogate de acizi grasi nesaturati.Evitati regimurile alimentare bogate in grasimi saturate.Relatiile vitaminei F cu alte vitamine:Acidul linoleic,acidul linolenic si acidul arahidonic devin activi numai in prezenta vitaminelor B6 si E...

No comments: