Varza-Brassica oleracea-cunoscuta si sub numele de curechi,este o leguma comestibila verde sau rosie,una din cele mai vechi legume cunoscute de om.Era cunoscuta in randul alchimistilor drept materia prima a alimentelor.Sucul verzei rosii poate fi intrebuintat ca indicator pH.Varza este planta bianuala,in primul an vegeteaza,iar in al doilea an infloreste.Face parte din familia Crucifere,numita asa deoarece are floarea de tipul patru,cu elementele florale asezate in cruce.Florile sunt grupate in inflorescente de culoare galbena.Varza creata (Brassica oleracea sabanda) are frunzele incretite si capatana afanata.Varza se cultiva in toate regiunile tarii,[care?] dar mai ales pe terenuri irigate.Tratamente naturiste cu varza.Varza alba (Brassica oleraca) este recomandata a fi intrebuintata in tratamentul anemiei,diabetului zaharat,litiazei biliare,tusei(suc de varza si miere),afectiunilor renale,hemoroizilor,durerilor de ficat(varza cruda sub forma de cataplasme)si ulcerului gastric.Varza alba actioneaza ca laxativ,vitaminizant (pentru pacientii care se refac dupa o perioada in care au zacut) si ajuta la prelungirea vietii (vitamina A continuta in varza intarzie imbatranirea,hranind tesuturile).Varza alba poate fi consumata ca varza murata,si in acest caz constituie un remediu excelent in tratarea alcoolismului,intarirea gingiilor si tratarea infectiilor intestinale,ceai de varza,acesta ajuta la vindecarea bronsitelor cronice,dar si la tratarea diareei si a constipatiei,cataplasme cu foi de varza alba se aplica local,care ajuta la vindecarea ranilor,plagilor si tumorilor.Virtutile terapeutice ale verzei,acest aliment atit de comun pentru noi sunt cunoscute inca din antichitate,ea fiind considerata la un moment dat un adevarat panaceu.Calitatile sale sint de necontestat,astfel ca varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli,ea fiind o adevarata farmacie naturala.Ea este bogata in special in provitamina A,vitaminele C si E si in fibre,elemente care asigura sanatatea celulelor.Din pacate insa,multi o acuza de provocarea unor tulburari digestive.Sa nu uitam insa ca,in cele mai multe cazuri,tulburarile respective pot aparea in urma consumului verzei impreuna cu carnea(sarmale sau varza calita).In schimb insa,nimeni nu se poate plinge ca ar fi avut probleme dupa ce a mincat o salata de varza proaspata.Varza este o leguma foarte putin calorica, ea avind in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs.Glucidele,care furnizeaza o parte din calorii,sunt constituite in primul rind din pentosan,glucide partial asimilabile.In afara de asta,ele mai contin zaharoza,glucoza si fructoza.Protidele,care completeaza aportul energetic,sunt prezente si ele la un nivel ridicat.Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata,ea figurind printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C(cele mai bogate sint foile aflate la exterior).Prin fierbere insa se pierde cam 30-40 la suta din continutul de vitamina C.Varza este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g,ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma,200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E.200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A Provitamina A (sau carorenul, care se transforma in vitamina A in organism) este si ea foarte bine reprezentata, astfel ca o portie de 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sint si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa.Efect benefic in preventia cancerului de colon.Cercetarile efectuate in ultimii 20 de ani au confirmat faptul ca un consum regulat de varza are efect benefic in preventia cancerului de colon in special, a celui de stomac,dar si de plamini,esofag si rect(cercetari realizate la Universitatea din Minnesota si J. Hopkins din SUA,in Grecia,Israel,Japonia,Norvegia).Cercetarile au relevat deci ca persoanele care consuma legume din familia crucifere,varza in special,sunt mult mai putin expuse ca celelalte cancerului de colon(studii efectuate de Institutul National American al Cancerului).Varza-Mare continut in minerale.Continutul in minerale este si el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, la fel si cel in oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sint abundente, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale. Modul de preparare a verzei poate inlatura insa aceste efecte. Fibrele alimentare sint capabile sa stimuleze intestinul si sa previna constipatia. O portie de 200 de grame de varza asigura peste 20 la suta din cantitatea de fibre necesara zilnic (30-37 g).Proprietati terapeutice.Varza este un aliment alcalinizant nutritiv,energetic,remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manince in stare cruda,pentru a i se pastra intacte proprietatile.Caracteristici:Prezinta proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor.Poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante.Favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule.Are actiune anticancerigena: specialistii recomanda folosirea verzei in mod regulat, deoarece continutul ei crescut de caroten diminueaza riscul aparitiei cancerului. In acelasi timp, sulful si hitidina pe care le contine varza diminueaza tumorile, asigurind eliberarea toxinelor.Este aperitiva si antidepresiva.Romanii, de exemplu, erau incredintati ca varza vindeca melancolia.Fiind foarte bogata in vitamine si saruri minerale, varza asigura elementele indispensabile sezonului rece.Alte proprietati:antidiareica,antiscorbutica,antiseptica,depurativa.Contine un pricipiu hipoglicemiant,care face sa fie recomandata in regimul pentru diabetici.Compozitie medie pentru 100 g
Compusi g
Glucide 2,8
Protide 2,8
Apa 88,0
Fibre alimentare 3,4
Minerale mg
Potasiu 293,000
Fosfor 40,000
Calciu 53,000
Magneziu 21,000
Sulf 70,000
Sodiu 20,000
Clor 40,000
Fier 0,500
Cupru 0,040
Zinc 0,300
Mangan 0,180
Vitamine mg
Vitamina C 80,000
Provitamina A (caroten) 3,000
Vitamina B1 0,100
Vitamina B2 0,200
Vitamina B3 (PP) 0,300
Vitamina B5 0,210
Vitamina B6 0,160
Vitamina B9 (acid folic) 0,100
Vitamina E 1,700
Aport energetic Kcal
Compusi g
Glucide 2,8
Protide 2,8
Apa 88,0
Fibre alimentare 3,4
Minerale mg
Potasiu 293,000
Fosfor 40,000
Calciu 53,000
Magneziu 21,000
Sulf 70,000
Sodiu 20,000
Clor 40,000
Fier 0,500
Cupru 0,040
Zinc 0,300
Mangan 0,180
Vitamine mg
Vitamina C 80,000
Provitamina A (caroten) 3,000
Vitamina B1 0,100
Vitamina B2 0,200
Vitamina B3 (PP) 0,300
Vitamina B5 0,210
Vitamina B6 0,160
Vitamina B9 (acid folic) 0,100
Vitamina E 1,700
Aport energetic Kcal