About Me

My photo
Sunt un om,ca si tine.Un calator prin mintea ta.Ca m-am nascut nu e vina mea,ca am trait,e multumirea mea,dar cum ma voi duce,e planul lui Dumnezeu!

Thursday, June 26, 2025

Mararul…

Mararul,cunoscut stiintific ca Anethum graveolens,nu este doar o planta folosita in bucatarie,ci si in medicina traditionala.Semintele acestei plante sunt recunoscute pentru proprietatile lor antispastice,antiacide si diuretice,contribuind la calmarea durerilor abdominale si favorizand digestia.De asemenea,acestea sunt apreciate pentru efectul lor antioxidant.In stare proaspata,mararul este o sursa bogata de vitamine si minerale,cu un continut scazut de calorii.Printre acestea,vitamina C se remarca pentru rolul sau esential in sustinerea sistemului imunitar.Mararul proaspat are foarte putine calorii,fiind in acelasi timp o sursa foarte buna de vitamine si minerale esentiale.Vitamina A este un nutrient esential pentru mentinerea vederii si sustinerea sistemului imunitar.De asemenea,joaca un rol important pentru sistemul reproducator feminin sau masculin.In mod similar,vitamina C este vitala pentru sistemul imunitar si ajuta in formarea oaselor,vindecarea ranilor si metabolism.In plus,magneziul,desi este prezent in cantitati mici,este un mineral care ofera suport in buna functionare a creierului,sistemul nervos si metabolismul.In plus,acesta acopera 1-2% din doza zilnica recomandata de calciu,cupru,potasiu si zinc. 

Dovleceii…

Dovlecelul contine substante active in miez,cat si in coaja.Dovleceii au putine calorii si contin peste 90% apa,atunci cand sunt proaspeti.Cele mai importante sunt,potasiul,fosforul,manganul,B1,B6,C,cuprul,magneziul,acidul folic,zincul,fierul,calciul,A,K.Dovlecelul (cucurbita pepo) provine din America Centrala si este apreciat in intreaga lume,fiind usor de preparat si de integrat in diverse preparate.Are o aroma delicata si este vedeta mancarurilor,in bucataria mediteraneana.Dovleceii fac minuni impotriva inflamatiei din intregul organism.Blocheaza procesele degenerative si au efect calmant.Datorita aportului de vitamine si minerale,dar si acestui rol antiinflamator,dovleceii se recomanda atat cu efect de preventie,dar si in perioadele de convalescenta,ca adjuvant pentru o vindecare mai rapida.

Vinetele…

Vinetele contin fier,calciu si alte minerale,esentiale sanatatii corpului nostru.Vreme de cateva secole,vinetele au fost folosite pentru a controla diabetul.Sunt originare din India,unde au crescut ca plante salbatice si au fost cultivate pentru prima data in China,iar in Europa au devenit foarte populare in timpul Evului Mediu,cand au fost aduse prima data de catre maurii din Africa de Sud.Continutul crescut de fibre din vinete protejeaza tractul digestiv,impiedicand aparitia cancerului de colon.Sunt recomandate si in dieta,pentru ca sunt sarace in calorii.O vineta contine 35 de calorii,au grije si de inima.Cercetarile arata ca pot reduce nivelul de colesterol “rau” sunt bogate in bioflavonoide,antioxidanti puternici care au rolul de a regla tensiunea arteriala si previn depunerile de colesterol pe peretii vaselor de sange.Consum regulat de vinete ne scapa de cheagurile de sange,datorita vitaminei K si bioflavonoidelor,care intaresc vasele de sange.Se reduce astfel,semnificativ riscul de infarct si accidente vasculare cerebrale.

Patrunjelul…

Patrunjelul este cea mai cunoscuta verdeata,pentru preparatele culinare,si ajuta la reglarea tensiunii arteriale.Este un antiinflamator,aduce un aport de minerale,precum potasiu,calciu,fosfor,magneziu,fier,sodiu.Contine mai multa vitamina C decat lamaia sau portocala.Te ajuta cu bolile reumatice sau cu astmul bronsic.Aduce organismului un aport important de vitamine precum A, B1, B2, B3, K,E.Este o buna sursa de antioxidanti.Consumul de patrunjel poate relaxa muschii intestinali,stimuleaza activitatea vezicii biliare si are efect vasodilatator.Beneficiile consumului de patrunjel exista si la nivel osos sau in mentinerea unei danturi puternice.Are reputatia ca iti da putere,creste forta de lupta,ascute promptitudinea si rapiditatea reflexelor,te face mai abil.

Mararul…

Mararul,cunoscut stiintific ca Anethum graveolens,nu este doar o planta folosita in bucatarie,ci si in medicina traditionala.Semintele acest...