About Me

My photo
Sunt un om,ca si tine.Un calator prin mintea ta.Ca m-am nascut nu e vina mea,ca am trait,e multumirea mea,dar cum ma voi duce,e planul lui Dumnezeu!

Thursday, March 16, 2023

Fasolea uscata…

Fasolea este recunoscuta ca fiind un aliment important pentru sanatate.Se recomanda consumul a trei cani de fasole pe saptamana.Fasolea poate fi considerata ca facand parte din grupul,carne,peste,oua,nuci,datorita valorii nutritive si datorita continutului in proteine.Revestrarolul,ingredientul din vin care previne deteriorarea ADN-ului si imbatranirea,se gaseste in cantitati importante si in fasolea neagra.Contine la fel de multi antioxidant ca turmericul,fructele de padure si ceaiul verde.Scade tensiunea arteriala.Previne cancerul,mamar,hepatic,colorectal,de prostata si gastric.Nu doar ca scade riscul aparitiei tipurilor de cancer enumerate,dar un extract de fasole numit IP6,este studiat ca posibil medicaent impotriva cancerului.Scade colesterolul,e bogat in fibre,ajuta la slabit.Contine o varietate de vitamine si minerale,calciu,fosfor,potasiu,acid folic,magneziu si fier.Calciul si fosforul joaca un rol vital in sanatatea oaselor.Potasiul actioneaza impreuna cu sodiul pentru a mentine o tensiune arteriala sanatoasa.Acidul folic este o vitamina B,adesea asociata cu sanatatea sarcinii.Este necesar pentru producerea si intretinerea celulor noi.Magneziul are mai multe scopuri in organism,sustine functiile musculare si nervoase,mentine sistemul imunitar,se ingrijeste de sanatatea oaselor si a tensiunii arteriale si ajuta la metabolizarea energiei.Fierul este o parte importanta a proteinelor de transport de oxigen in sange si promoveaza dezvoltarea sanatoasa a celulelor.Fasolea reprezinta un aliment ieftin si o cale sanatoasa de a include elemente nutritive in alimentatia zilnica.Boabele de fasole sunt componente extrem de benefice in orice dieta datorita carbohidratilor complecsi,proteinelor si fibrelor,cat si continutului scazut in calorii,grasimi si sare.Jumatate de cana de fasole boabe gatita aduce 120 calorii si o multime de carbohidrtai complecsi care sunt degradati lent de catre organism si furnizeaza o energie sustinuta,controland secretia de insulina (au indice glicemic scazut) si previn depunerea nedorita de grasime.Cu alte cuvinte zaharurile din fasole nu cresc brusc glicemia asa cum o fac alte alimente bogate in carbohidrati (de ex fructele),care furnizeaza o energie de scurta durata si sunt benefice la masa de dimineata.O cana de fasole gatita aduce 16 g de proteine in alimentatie,nevoia zilnica a unui adult fiind in general de 50-60 g.Fasolea insa nu contine toti aminoacizii esentiali asa incat combinarea ei cu alte leguminoase sau cereale,cu orez de exemplu,completeaza aportul proteic.Fasolea este o sursa buna de vitamine B inclusiv acid folic si minerale,fier,potasiu,seleniu,magneziu si ceva calciu.Este si o sursa bogata de fibre insolubile care se elimina din organism si ajuta la prevenirea constipatiei.Amidonul rezistent ajuns in colon este atacat de bacterii producand astfel un acid gras cu lant scurt cunoscut pentru efectele sale de prevenire a cancerului.Contine de asemenea fibre solubile care ajuta la scaderea grasimilor din sange.Fasolea boabe aduce putine grasimi si nici o urma de colesterol.Fasolea ca si lintea contine antioxidanti,flavonoizi,cu rol in prevenirea cancerului de san.Scade riscul de cancer de colon si cancer de san.Scade nivelul de colesterol total din sange ca si LDL colesterolul (colesterolul „rau”) contribuind la reducerea riscului de boala cardiaca.Intareste sistemul imun.Scade riscul de diabet de tip II.Imbunatateste controlul diabetului de tip I si II.Aduce un aport nutritiv important mai ales in combinatie cu alte alimente bogate in proteine.Fasolea boabe poate fi consumanta in mancaruri,sub forma de pateu si in salate.Cel mai bine fasolea boabe fierbe daca este lasata peste noapte in apa.

Papadia…

Papadia este o planta perena,erbacee care face parte din familia compozitelor,nu creste mai inalta de 20 de centimetri,iar rizomul ei este vertical.Tulpina,una destul de scurta,are la baza o rozeta de frunze,in vreme ce florile sunt grupate intr-o inflorescenta galben-aurie,cu un parfum dulceag.Daca rupi planta vei descoperi un suc laptos care se prelinge.Este o planta frecvent intalnita in Europa,folosita de-a lungul timpului pentru tratarea diferitelor infectii.Desi contine substante care pot reduce inflamatia si are proprietati pentru a preveni infectiile urinare,nu exista dovezi stiintifice in acest sens.Este utilizata in salate,exista in numeroase suplimente alimentare si in ceaiuri pe care oamenii le utilizeaza la tratarea infectiilor urinare si renale,atunci cand exista o inflamatie a amigdalelor si la multe alte probleme de sanatate.Cercetarile efectuate pe papadie pentru a demonstra proprietatile sale benefice pentru sanatate sunt destul de putine si pana in prezent nu exista dovezi stiintifice pentru a sustine benefiicile de mai sus.Consultati medicul pentru orice problema de sanatate pe care o aveti pentru a primi un diagnostic corect si un tratament adecvat.Papadia,cunoscuta sub denumirea de Taraxacum officinale,cea mai comuna dintre varietati,este o planta cu flori galbene,intalnita in special in Europa.De-a lungul timpului,oamenii au folosit florile,frunzele,radacinile si chiar tulpinile acestei plante pentru prepararea unor produse in scop medicinal.Desi unii o considera buruiana,in ultimii ani tot mai multe persoane au inceput sa utilizeze radacina si florile in salate,mancaruri si dulceturi.Alaturi de aceasta,ceaiuri si tincturile din papadie sunt folosite pentru a trata diverse afectiuni de sanatate.Papadia poate fi considerata o planta hranitoare.Are numeroase vitamine si minerale,fibre,nutrienti de folos pentru buna functionare a organismului si care se regasesc in farmacii.Alaturi de vitaminele A,C,K,E,B,in papadie se regaseste acid folic,fier,calciu,magneziu si potasiu.Studiile realizate au relevat faptul ca in radacina de papadie exista inulina,o fibra solubila ce poate influenta cresterea si mentinerea bacteriilor intestinale de la nivelul tractului digestiv.Papadia este bogata in antioxidanti,compusi ce pot ajuta in lupta organismului impotriva radicalilor liberi.Contine beta-caroten,un produs unic,cu rol in protejarea impotriva deteriorarii celulare si a stresului.Poate ajuta organismul pentru realizarea unui bun peristaltism al alimentelor prin tractul digestiv.Eliminarea resturilor alimentare previne aparitia constipatiei,iar aceste lucruri sunt importante pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv.Mai poate ajuta in mentinerea controlului greutatii,prin actiunile sale asupra metabolismului.Are puterea de a reduce inflamatia,cu ajutorul polifenolilor continuti.Plantele de papadie au o toxicitate extrem de redusa,nu este lipsita de riscuri pentru anumite persoane.Reactiile ce pot sa apara la papadie vizeaza:Arsuri la stomac,probleme digestive si diaree,iritatii pe piele.Atentie-niciun supliment alimentar sau remediu naturist nu pot inlocui un stil de viata sanatos,cu o dieta echilibrata,miscare si odihna de calitate.

Si eu sunt veterana vigana…

Adesea si foarte des ma primanesc,ca stiu ca imbatranesc,adica,ma spovedesc mie,sa ma accept asa cum sunt.Am ajuns la concluzia ca,nu ma int...