About Me

My photo
Sunt un om,ca si tine.Un calator prin mintea ta.Ca m-am nascut nu e vina mea,ca am trait,e multumirea mea,dar cum ma voi duce,e planul lui Dumnezeu!

Thursday, March 16, 2023

Fasolea uscata…

Fasolea este recunoscuta ca fiind un aliment important pentru sanatate.Se recomanda consumul a trei cani de fasole pe saptamana.Fasolea poate fi considerata ca facand parte din grupul,carne,peste,oua,nuci,datorita valorii nutritive si datorita continutului in proteine.Revestrarolul,ingredientul din vin care previne deteriorarea ADN-ului si imbatranirea,se gaseste in cantitati importante si in fasolea neagra.Contine la fel de multi antioxidant ca turmericul,fructele de padure si ceaiul verde.Scade tensiunea arteriala.Previne cancerul,mamar,hepatic,colorectal,de prostata si gastric.Nu doar ca scade riscul aparitiei tipurilor de cancer enumerate,dar un extract de fasole numit IP6,este studiat ca posibil medicaent impotriva cancerului.Scade colesterolul,e bogat in fibre,ajuta la slabit.Contine o varietate de vitamine si minerale,calciu,fosfor,potasiu,acid folic,magneziu si fier.Calciul si fosforul joaca un rol vital in sanatatea oaselor.Potasiul actioneaza impreuna cu sodiul pentru a mentine o tensiune arteriala sanatoasa.Acidul folic este o vitamina B,adesea asociata cu sanatatea sarcinii.Este necesar pentru producerea si intretinerea celulor noi.Magneziul are mai multe scopuri in organism,sustine functiile musculare si nervoase,mentine sistemul imunitar,se ingrijeste de sanatatea oaselor si a tensiunii arteriale si ajuta la metabolizarea energiei.Fierul este o parte importanta a proteinelor de transport de oxigen in sange si promoveaza dezvoltarea sanatoasa a celulelor.Fasolea reprezinta un aliment ieftin si o cale sanatoasa de a include elemente nutritive in alimentatia zilnica.Boabele de fasole sunt componente extrem de benefice in orice dieta datorita carbohidratilor complecsi,proteinelor si fibrelor,cat si continutului scazut in calorii,grasimi si sare.Jumatate de cana de fasole boabe gatita aduce 120 calorii si o multime de carbohidrtai complecsi care sunt degradati lent de catre organism si furnizeaza o energie sustinuta,controland secretia de insulina (au indice glicemic scazut) si previn depunerea nedorita de grasime.Cu alte cuvinte zaharurile din fasole nu cresc brusc glicemia asa cum o fac alte alimente bogate in carbohidrati (de ex fructele),care furnizeaza o energie de scurta durata si sunt benefice la masa de dimineata.O cana de fasole gatita aduce 16 g de proteine in alimentatie,nevoia zilnica a unui adult fiind in general de 50-60 g.Fasolea insa nu contine toti aminoacizii esentiali asa incat combinarea ei cu alte leguminoase sau cereale,cu orez de exemplu,completeaza aportul proteic.Fasolea este o sursa buna de vitamine B inclusiv acid folic si minerale,fier,potasiu,seleniu,magneziu si ceva calciu.Este si o sursa bogata de fibre insolubile care se elimina din organism si ajuta la prevenirea constipatiei.Amidonul rezistent ajuns in colon este atacat de bacterii producand astfel un acid gras cu lant scurt cunoscut pentru efectele sale de prevenire a cancerului.Contine de asemenea fibre solubile care ajuta la scaderea grasimilor din sange.Fasolea boabe aduce putine grasimi si nici o urma de colesterol.Fasolea ca si lintea contine antioxidanti,flavonoizi,cu rol in prevenirea cancerului de san.Scade riscul de cancer de colon si cancer de san.Scade nivelul de colesterol total din sange ca si LDL colesterolul (colesterolul „rau”) contribuind la reducerea riscului de boala cardiaca.Intareste sistemul imun.Scade riscul de diabet de tip II.Imbunatateste controlul diabetului de tip I si II.Aduce un aport nutritiv important mai ales in combinatie cu alte alimente bogate in proteine.Fasolea boabe poate fi consumanta in mancaruri,sub forma de pateu si in salate.Cel mai bine fasolea boabe fierbe daca este lasata peste noapte in apa.

No comments:

Mai,beau o gura,de apa…

Mai,mai,mai beau si io o gura,de apa,sa ma astampar pa fata.Beau apa de la un izvor,ca duc un mare dor,si vreau sa ma astampar usor.Ce fac...