About Me

- Raveca
- Sunt un om,ca si tine.Un calator prin mintea ta.Ca m-am nascut nu e vina mea,ca am trait,e multumirea mea,dar cum ma voi duce,e planul lui Dumnezeu!
Sunday, February 28, 2016
Saturday, February 27, 2016
Luceafarul...
A fost odata ca-n povesti,
A fost ca niciodata,
Din rude mari imparatesti,
O prea frumoasa fata.
Si era una la parinti
Si mindra-n toate cele,
Cum e Fecioara intre sfinti
Si luna intre stele.
Din umbra falnicelor bolti
Ea pasul si-l indreapta
Linga fereastra, unde-n colt
Luceafarul asteapta.
Privea in zare cum pe mari
Rasare si straluce,
Pe miscatoarele carari
Corabii negre duce.
Il vede azi, il vede mini,
Astfel dorinta-i gata;
El iar, privind de saptamini,
Ii cade draga fata.
Cum ea pe coate-si razima
Visind ale ei timple
De dorul lui si inima
Si sufletu-i se imple.
Si cit de viu s-aprinde el
In orisicare sara,
Spre umbra negrului castel
Cind ea o sa-i apara.
Si pas cu pas pe urma ei
Aluneca-n odaie,
Tesind cu recile-i scintei
O mreaja de vapaie.
Si cind in pat se-ntinde drept
Copila sa se culce,
I-atinge miinile pe piept,
I-nchide geana dulce;
Si din oglinda luminis
Pe trupu-i se revarsa,
Pe ochii mari, batind inchisi
Pe fata ei intoarsa.
Ea il privea cu un suris,
El tremura-n oglinda,
Caci o urma adinc in vis
De suflet sa se prinda.
Iar ea vorbind cu el in somn,
Oftind din greu suspina:
- "O, dulce-al noptii mele domn,
De ce nu vii tu? Vina!
Cobori in jos, luceafar blind,
Alunecind pe-o raza,
Patrunde-n casa si in gind
Si viata-mi lumineaza!"
El asculta tremurator,
Se aprindea mai tare
Si s-arunca fulgerator,
Se cufunda in mare;
Si apa unde-au fost cazut
In cercuri se roteste,
Si din adinc necunoscut
Un mindru tinar creste.
Usor el trece ca pe prag
Pe marginea ferestrei
Si tine-n mina un toiag
Incununat cu trestii.
Parea un tinar voievod
Cu par de aur moale,
Un vinat giulgi se-ncheie nod
Pe umerele goale.
Iar umbra fetei stravezii
E alba ca de ceara -
Un mort frumos cu ochii vii
Ce scinteie-n afara.
- "Din sfera mea venii cu greu
Ca sa-ti urmez chemarea,
Iar cerul este tatal meu
Si muma-mea e marea.
Ca in camara ta sa vin,
Sa te privesc de-aproape,
Am coborit cu-al meu senin
Si m-am nascut din ape.
O, vin'! odorul meu nespus,
Si lumea ta o lasa;
Eu sunt luceafarul de sus,
Iar tu sa-mi fii mireasa.
Colo-n palate de margean
Te-oi duce veacuri multe,
Si toata lumea-n ocean
De tine o s-asculte."
- "O, esti frumos, cum numa-n vis
Un inger se arata,
Dara pe calea ce-ai deschis
N-oi merge niciodata;
Strain la vorba si la port,
Lucesti fara de viata,
Caci eu sunt vie, tu esti mort,
Si ochiul tau ma-ngheata."
Trecu o zi, trecura trei
Si iarasi, noaptea, vine
Luceafarul deasupra ei
Cu razele-i senine.
Ea trebui de el in somn
Aminte sa-si aduca
Si dor de-al valurilor domn
De inim-o apuca:
- "Cobori in jos, luceafar blind,
Alunecind pe-o raza,
Patrunde-n casa si in gind
Si viata-mi lumineaza!"
Cum el din cer o auzi,
Se stinse cu durere,
Iar ceru-ncepe a roti
In locul unde piere;
In aer rumene vapai
Se-ntind pe lumea-ntreaga,
Si din a chaosului vai
Un mindru chip se-ncheaga;
Pe negre vitele-i de par
Coroana-i arde pare,
Venea plutind in adevar
Scaldat in foc de soare.
Din negru giulgi se desfasor
Marmoreele brate,
El vine trist si ginditor
Si palid e la fata;
Dar ochii mari si minunati
Lucesc adinc himeric,
Ca doua patimi fara sat
Si pline de-ntuneric.
Din sfera mea venii cu greu
Ca sa te-ascult acuma,
Si soarele e tatal meu,
Iar noaptea-mi este muma
A fost ca niciodata,
Din rude mari imparatesti,
O prea frumoasa fata.
Si era una la parinti
Si mindra-n toate cele,
Cum e Fecioara intre sfinti
Si luna intre stele.
Din umbra falnicelor bolti
Ea pasul si-l indreapta
Linga fereastra, unde-n colt
Luceafarul asteapta.
Privea in zare cum pe mari
Rasare si straluce,
Pe miscatoarele carari
Corabii negre duce.
Il vede azi, il vede mini,
Astfel dorinta-i gata;
El iar, privind de saptamini,
Ii cade draga fata.
Cum ea pe coate-si razima
Visind ale ei timple
De dorul lui si inima
Si sufletu-i se imple.
Si cit de viu s-aprinde el
In orisicare sara,
Spre umbra negrului castel
Cind ea o sa-i apara.
Si pas cu pas pe urma ei
Aluneca-n odaie,
Tesind cu recile-i scintei
O mreaja de vapaie.
Si cind in pat se-ntinde drept
Copila sa se culce,
I-atinge miinile pe piept,
I-nchide geana dulce;
Si din oglinda luminis
Pe trupu-i se revarsa,
Pe ochii mari, batind inchisi
Pe fata ei intoarsa.
Ea il privea cu un suris,
El tremura-n oglinda,
Caci o urma adinc in vis
De suflet sa se prinda.
Iar ea vorbind cu el in somn,
Oftind din greu suspina:
- "O, dulce-al noptii mele domn,
De ce nu vii tu? Vina!
Cobori in jos, luceafar blind,
Alunecind pe-o raza,
Patrunde-n casa si in gind
Si viata-mi lumineaza!"
El asculta tremurator,
Se aprindea mai tare
Si s-arunca fulgerator,
Se cufunda in mare;
Si apa unde-au fost cazut
In cercuri se roteste,
Si din adinc necunoscut
Un mindru tinar creste.
Usor el trece ca pe prag
Pe marginea ferestrei
Si tine-n mina un toiag
Incununat cu trestii.
Parea un tinar voievod
Cu par de aur moale,
Un vinat giulgi se-ncheie nod
Pe umerele goale.
Iar umbra fetei stravezii
E alba ca de ceara -
Un mort frumos cu ochii vii
Ce scinteie-n afara.
- "Din sfera mea venii cu greu
Ca sa-ti urmez chemarea,
Iar cerul este tatal meu
Si muma-mea e marea.
Ca in camara ta sa vin,
Sa te privesc de-aproape,
Am coborit cu-al meu senin
Si m-am nascut din ape.
O, vin'! odorul meu nespus,
Si lumea ta o lasa;
Eu sunt luceafarul de sus,
Iar tu sa-mi fii mireasa.
Colo-n palate de margean
Te-oi duce veacuri multe,
Si toata lumea-n ocean
De tine o s-asculte."
- "O, esti frumos, cum numa-n vis
Un inger se arata,
Dara pe calea ce-ai deschis
N-oi merge niciodata;
Strain la vorba si la port,
Lucesti fara de viata,
Caci eu sunt vie, tu esti mort,
Si ochiul tau ma-ngheata."
Trecu o zi, trecura trei
Si iarasi, noaptea, vine
Luceafarul deasupra ei
Cu razele-i senine.
Ea trebui de el in somn
Aminte sa-si aduca
Si dor de-al valurilor domn
De inim-o apuca:
- "Cobori in jos, luceafar blind,
Alunecind pe-o raza,
Patrunde-n casa si in gind
Si viata-mi lumineaza!"
Cum el din cer o auzi,
Se stinse cu durere,
Iar ceru-ncepe a roti
In locul unde piere;
In aer rumene vapai
Se-ntind pe lumea-ntreaga,
Si din a chaosului vai
Un mindru chip se-ncheaga;
Pe negre vitele-i de par
Coroana-i arde pare,
Venea plutind in adevar
Scaldat in foc de soare.
Din negru giulgi se desfasor
Marmoreele brate,
El vine trist si ginditor
Si palid e la fata;
Dar ochii mari si minunati
Lucesc adinc himeric,
Ca doua patimi fara sat
Si pline de-ntuneric.
Din sfera mea venii cu greu
Ca sa te-ascult acuma,
Si soarele e tatal meu,
Iar noaptea-mi este muma
Sunday, February 14, 2016
ISUSE,sunt ce sunt prin Tine!
Ce-ar fi faptura-mi fara Tine,Mantuitorul meu slavit ?
Ce-as fi de n-ai fi Tu in mine,cu harul Tau nemarginit ?
As fi un bulgare de gheata,un fir de umbra fara viata...
O stanca invaluita-n ceata si-o noapte fara dimineata...
As fi un far fara lumina,pustie de nisipuri plina
Cu vanturi fara de odihna,cu serpi si scorpii ce-nvenina
As fi o albie uscata,pe unde-a curs un rau odata
O frunza smulsa si purtata,fara de scop in lumea toata
Asa as fi,dar slava Tie!Tu-mi esti a vietii bogatie
Comoara harurilor vie,ce ma inunda pe vecie
Eu,n-as stii azi ce-i fericirea,vietii-n mii si mii de fete,
Si n-as fi cunoscut iubirea,cu infiorari si frumusete.
De n-ai fi fost Tu bunatate,Incepatorule a toate,
Cu taine adanci si minunate,ce totul vrea si totul poate...
Tu m-ai suit in slavi divine din lutu-ntunecatei tine
ISUSE,sunt ce sunt prin Tine,si acum si-n veacul care vine...
Ce-as fi de n-ai fi Tu in mine,cu harul Tau nemarginit ?
As fi un bulgare de gheata,un fir de umbra fara viata...
O stanca invaluita-n ceata si-o noapte fara dimineata...
As fi un far fara lumina,pustie de nisipuri plina
Cu vanturi fara de odihna,cu serpi si scorpii ce-nvenina
As fi o albie uscata,pe unde-a curs un rau odata
O frunza smulsa si purtata,fara de scop in lumea toata
Asa as fi,dar slava Tie!Tu-mi esti a vietii bogatie
Comoara harurilor vie,ce ma inunda pe vecie
Eu,n-as stii azi ce-i fericirea,vietii-n mii si mii de fete,
Si n-as fi cunoscut iubirea,cu infiorari si frumusete.
De n-ai fi fost Tu bunatate,Incepatorule a toate,
Cu taine adanci si minunate,ce totul vrea si totul poate...
Tu m-ai suit in slavi divine din lutu-ntunecatei tine
ISUSE,sunt ce sunt prin Tine,si acum si-n veacul care vine...
Tuesday, February 9, 2016
Cu bicicleta...
https://www.facebook.com/raveca.peptenar/videos/1059281017462986/
Sunday, January 24, 2016
Priveste si gateste!
Nici eu nu mai stiu
cate incercari nereusite de macarons am avut pana acum, toate insa au
luat sfarsit astazi cand s-a intamplat minunea mult asteptata si mi-au
iesit niste macarons zic eu ok, nici nu am avut rabdare sa se intareasca
crema dintre ei ca m-am si grabit de bucurie sa postez poza cu ei.
Am constatat din experienta avuta cu prepararea macarons-ilor ca pentru a
obtine acel piciorus al lor, in primul rand temperatura din cuptor
trebuie sa fie in jur de 150 grade si in al doilea rand macarons-ii
trebuie sa fie deasupra bine uscati inainte de a-i coace, altfel
suprafata lor va crapa in cuptor. Cuptorul meu nu e dotat cu gradele
corespunzatoare, asa cum probabil sunt dotate aragazurile mai moderne,
al meu e vechi de peste 12 ani cred, asa ca am facut experiente pornind
de la o temperatura mica, am pus de fiecare data in cuptor cate o fasie
de hartie cu 4-5 bucati de macarons pe tava, iar pe aceasta am asezat-o
cand in partea de sus, cand in partea din mijloc a cuptorului.
Primele nu mi-au iesit, dar crescand temperatura treptat abia a treia
oara s-a intamplat minunea, cand probabil am ajuns la temperatura de 150
grade C, nu-mi venea sa cred cand am vazut piciorusele prin geamul
cuptorului. La un moment dat, cand macarons-ii au inceput sa se cam
rumeneasca pe fund, am micsorat temperatura dar numai dupa ce au crescut
piciorusele. Ele trebuie sa apara imediat dupa cca 3-5 minute de la
momentul introducerii in cuptor a tavii, daca nu apar piciorusele, nici
nu mai apar dupa aceea.
Am avut grija sa fac un semn in dreptul butonului de la cuptorul
aragazului, corespunzator gradelor stipulate in reteta, data viitoare
sper sa nu mai am nici o problema legata de temperatura. M-am inspirat
dupa reteta Jamilei cuisine!
Ingrediente:
2 albuşuri
130 grame zahăr pudra cernuta
2o grame zahăr tos
80 grame făină de migdale cernuta
puțină sare
15 g cacao sau colorant alimentar sub forma de pasta
Mod de preparare
Am ales metoda franțuzească, folosită în majoritatea rețetelor. Aceasta
presupune învechirea albușurilor și crearea bezelei cu albusuri tinute
la temperatura camerei, inainte cu 2-3 zile de a pregăti macarons
albusurile se lasa in frigider apoi se scot la temperatura camerei
într-un castron acoperit cu o folie de plastic si se tin 2 ore inainte
de a le mixa, cel putin asa se specifica in reteta Laurei. Eu am
incercat si asa in trecut dar tot degeaba, acum am procedat asa cum
procedez de obicei si la prepararea albusului spuma tare, am folosit
albusurile reci, nu prea cred in mitul cu pastrarea albusului o perioada
de timp la temperatura camerei, bucatarii profesionisti probabil nu
sunt de aceiasi parere cu mine dar le-as propune sa experimenteze si ei
aceasta varianta. Trucul de fapt consta in 3 pasi foarte importanti:
se respecta exact cantitatile specificate
spuma de albus trebuie sa fie tare
macarons trebuie sa stea in tava sa se usuce deasupra inainte de a-i
baga in cuptor, in jur de 1 ora, trebuie sa prinda o crusta mata si
uscata, numai asa se va forma acel piciorus specific.
temperatura sa fie apropiata sau cel putin egala cu 150 grade C
Se separă albușurile de gălbenușuri, nu trebuie să fie in albușuri
impurități sau urme de gălbenuș. Pentru albușuri, ne trebuie un castron
mare, rotund și curat, preferabil metalic. Albușurile se bat cel mai
bine de mână, cu un tel mare, dar pot fi mixate si cu mixerul. Se bat
albusurile cu puțină sare, până se obtine o spumă mai tare, apoi se
adauga puțin câte puțin cele 20 grame zahăr tos, se pun 2-3 stropi de
lamaie, se bate până spuma se întărește și rămâne fixată pe tel sau lasa
o forma de cioc de pasare. Se amesteca făina de migdale cu zahărul
pudră si se cern din nou. Astfel ne asiguram că macarons-urile vor avea o
textură fină. Se pune făina și zahărul în albușuri și se amestecă în
mișcări circulare de jos in sus. Nu trebuie sa fie mai mult de 50
mișcări. Acum se adauga si cacao sau colorantul. Compozitia e gata când,
dacă o taiem cu spatula prin mijloc, acea tăietură dispare în 5
secunde. O altă metodă de a testa aluatul e să puneti o lingură din
aceasta pe o farfurie și dacă moțul făcut când se varsa aluatul pe
farfurie se topește în aluat, atunci e gata.
DSCN9327
Am folosit colorant galben de la Dr. Oetcker dar nu a colorat aproape
deloc macarons-ii pentru ca faina de migdale folosita de mine a fost
macinata de producator cu tot cu coaja. Colorantul poate fi de mai multe
culori, in functie de culoarea pe care ne-o dorim sa aiba macarons, se
pune in albu sul spuma sub forma de picaturi, cu cateva minute inainte
de a finaliza operatiunea de mixare a acestuia, Daca dorim ca ei sa fie
facuti din cacao adaugam 15 gr de cacao cernuta tot in albusul spuma.
Coca este lucioasa si arată cam aşa în mijlocul procesului de
amestecare:
DSCN9328
In prima imagine de mai jos, e faina de migdale pe care am gasit-o la un
magazin naturist. Ea e macinata cu tot cu coaja migdalelor, insa exista
pudra de migdale care n-as putea sa va spun unde se gaseste, este alba
la culoare iar macarons ies mult mai aspectuosi. In a doua imagine e
faina de migdale decojite care am comandat-o de pe internet si e mult
mai buna si mai deschisa la culoare decat prima.
DSCN9124 DSCN9421
In imaginea de mai jos macarons sunt facute cu ultima faina si cu
colorant galben:
DSCN9412
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se fac cu creionul cerculete de
diametru 3-4 cm, distanta intre ele fiind de 2-3 cm. Cu ajutorul unui
pos se pune putina compozitie in centrul cerculetelor. Se tine tava cu
amandoua mainile si se izbeste de cateva ori de masa pentru a iesi aerul
din macarons si pentru a obtine o forma plata a lor. Se lasa in tava o
ora pentru a se usca crusta de deasupra, cand puneti degetul pe un
macarons trebuie ca aluatul sa nu se ia. Ele trebuie sa fie lucioase si
nelipicioase.
DSCN9331
Se baga in cuptorul preincalzit la o temperatura de 150 grade C timp
10-13 minute. Se lasa sa se raceasca in tava.
Aceasta e imaginea din cuptor cand am strigat evrika!
DSCN9333
aici dupa ce le-am scos din cuptor
, DSCN9337
aici dupa ce s-au racit
. DSCN9339
Se face crema de ciocolata, vanilie sau colorata cu colorant, in functie
de culoarea macarons-ilor.
Crema de ciocolata
Ingrediente:
150 g ciocolata neagra
180 ml frisca lichida
zahar dupa gust
arome
Amestecati ciocolata taiata bucati cu frisca. Puneti vasul la foc mic si
amestecati pana se topeste ciocolata. Nu lasati sa fiarba! Se pune la
rece timp de cateva ore dupa care se mixeaza si se aromatizeaza.
DSCN8713
Macarons se lipesc apoi 2 cate 2 cu crema.
Acum sunt linistita, eram obsedata ca nu imi reuseau, de obicei imi iese
orice dulce imi propun sa-l fac, numai macarons-ii nu vroiau si pace!
Succes!
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Nici eu nu mai stiu
cate incercari nereusite de macarons am avut pana acum, toate insa au
luat sfarsit astazi cand s-a intamplat minunea mult asteptata si mi-au
iesit niste macarons zic eu ok, nici nu am avut rabdare sa se intareasca
crema dintre ei ca m-am si grabit de bucurie sa postez poza cu ei.
Am constatat din experienta avuta cu prepararea macarons-ilor ca pentru a
obtine acel piciorus al lor, in primul rand temperatura din cuptor
trebuie sa fie in jur de 150 grade si in al doilea rand macarons-ii
trebuie sa fie deasupra bine uscati inainte de a-i coace, altfel
suprafata lor va crapa in cuptor. Cuptorul meu nu e dotat cu gradele
corespunzatoare, asa cum probabil sunt dotate aragazurile mai moderne,
al meu e vechi de peste 12 ani cred, asa ca am facut experiente pornind
de la o temperatura mica, am pus de fiecare data in cuptor cate o fasie
de hartie cu 4-5 bucati de macarons pe tava, iar pe aceasta am asezat-o
cand in partea de sus, cand in partea din mijloc a cuptorului.
Primele nu mi-au iesit, dar crescand temperatura treptat abia a treia
oara s-a intamplat minunea, cand probabil am ajuns la temperatura de 150
grade C, nu-mi venea sa cred cand am vazut piciorusele prin geamul
cuptorului. La un moment dat, cand macarons-ii au inceput sa se cam
rumeneasca pe fund, am micsorat temperatura dar numai dupa ce au crescut
piciorusele. Ele trebuie sa apara imediat dupa cca 3-5 minute de la
momentul introducerii in cuptor a tavii, daca nu apar piciorusele, nici
nu mai apar dupa aceea.
Am avut grija sa fac un semn in dreptul butonului de la cuptorul
aragazului, corespunzator gradelor stipulate in reteta, data viitoare
sper sa nu mai am nici o problema legata de temperatura. M-am inspirat
dupa reteta Jamilei cuisine!
Ingrediente:
2 albuşuri
130 grame zahăr pudra cernuta
2o grame zahăr tos
80 grame făină de migdale cernuta
puțină sare
15 g cacao sau colorant alimentar sub forma de pasta
Mod de preparare
Am ales metoda franțuzească, folosită în majoritatea rețetelor. Aceasta
presupune învechirea albușurilor și crearea bezelei cu albusuri tinute
la temperatura camerei, inainte cu 2-3 zile de a pregăti macarons
albusurile se lasa in frigider apoi se scot la temperatura camerei
într-un castron acoperit cu o folie de plastic si se tin 2 ore inainte
de a le mixa, cel putin asa se specifica in reteta Laurei. Eu am
incercat si asa in trecut dar tot degeaba, acum am procedat asa cum
procedez de obicei si la prepararea albusului spuma tare, am folosit
albusurile reci, nu prea cred in mitul cu pastrarea albusului o perioada
de timp la temperatura camerei, bucatarii profesionisti probabil nu
sunt de aceiasi parere cu mine dar le-as propune sa experimenteze si ei
aceasta varianta. Trucul de fapt consta in 3 pasi foarte importanti:
se respecta exact cantitatile specificate
spuma de albus trebuie sa fie tare
macarons trebuie sa stea in tava sa se usuce deasupra inainte de a-i
baga in cuptor, in jur de 1 ora, trebuie sa prinda o crusta mata si
uscata, numai asa se va forma acel piciorus specific.
temperatura sa fie apropiata sau cel putin egala cu 150 grade C
Se separă albușurile de gălbenușuri, nu trebuie să fie in albușuri
impurități sau urme de gălbenuș. Pentru albușuri, ne trebuie un castron
mare, rotund și curat, preferabil metalic. Albușurile se bat cel mai
bine de mână, cu un tel mare, dar pot fi mixate si cu mixerul. Se bat
albusurile cu puțină sare, până se obtine o spumă mai tare, apoi se
adauga puțin câte puțin cele 20 grame zahăr tos, se pun 2-3 stropi de
lamaie, se bate până spuma se întărește și rămâne fixată pe tel sau lasa
o forma de cioc de pasare. Se amesteca făina de migdale cu zahărul
pudră si se cern din nou. Astfel ne asiguram că macarons-urile vor avea o
textură fină. Se pune făina și zahărul în albușuri și se amestecă în
mișcări circulare de jos in sus. Nu trebuie sa fie mai mult de 50
mișcări. Acum se adauga si cacao sau colorantul. Compozitia e gata când,
dacă o taiem cu spatula prin mijloc, acea tăietură dispare în 5
secunde. O altă metodă de a testa aluatul e să puneti o lingură din
aceasta pe o farfurie și dacă moțul făcut când se varsa aluatul pe
farfurie se topește în aluat, atunci e gata.
DSCN9327
Am folosit colorant galben de la Dr. Oetcker dar nu a colorat aproape
deloc macarons-ii pentru ca faina de migdale folosita de mine a fost
macinata de producator cu tot cu coaja. Colorantul poate fi de mai multe
culori, in functie de culoarea pe care ne-o dorim sa aiba macarons, se
pune in albu sul spuma sub forma de picaturi, cu cateva minute inainte
de a finaliza operatiunea de mixare a acestuia, Daca dorim ca ei sa fie
facuti din cacao adaugam 15 gr de cacao cernuta tot in albusul spuma.
Coca este lucioasa si arată cam aşa în mijlocul procesului de
amestecare:
DSCN9328
In prima imagine de mai jos, e faina de migdale pe care am gasit-o la un
magazin naturist. Ea e macinata cu tot cu coaja migdalelor, insa exista
pudra de migdale care n-as putea sa va spun unde se gaseste, este alba
la culoare iar macarons ies mult mai aspectuosi. In a doua imagine e
faina de migdale decojite care am comandat-o de pe internet si e mult
mai buna si mai deschisa la culoare decat prima.
DSCN9124 DSCN9421
In imaginea de mai jos macarons sunt facute cu ultima faina si cu
colorant galben:
DSCN9412
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se fac cu creionul cerculete de
diametru 3-4 cm, distanta intre ele fiind de 2-3 cm. Cu ajutorul unui
pos se pune putina compozitie in centrul cerculetelor. Se tine tava cu
amandoua mainile si se izbeste de cateva ori de masa pentru a iesi aerul
din macarons si pentru a obtine o forma plata a lor. Se lasa in tava o
ora pentru a se usca crusta de deasupra, cand puneti degetul pe un
macarons trebuie ca aluatul sa nu se ia. Ele trebuie sa fie lucioase si
nelipicioase.
DSCN9331
Se baga in cuptorul preincalzit la o temperatura de 150 grade C timp
10-13 minute. Se lasa sa se raceasca in tava.
Aceasta e imaginea din cuptor cand am strigat evrika!
DSCN9333
aici dupa ce le-am scos din cuptor
, DSCN9337
aici dupa ce s-au racit
. DSCN9339
Se face crema de ciocolata, vanilie sau colorata cu colorant, in functie
de culoarea macarons-ilor.
Crema de ciocolata
Ingrediente:
150 g ciocolata neagra
180 ml frisca lichida
zahar dupa gust
arome
Amestecati ciocolata taiata bucati cu frisca. Puneti vasul la foc mic si
amestecati pana se topeste ciocolata. Nu lasati sa fiarba! Se pune la
rece timp de cateva ore dupa care se mixeaza si se aromatizeaza.
DSCN8713
Macarons se lipesc apoi 2 cate 2 cu crema.
Acum sunt linistita, eram obsedata ca nu imi reuseau, de obicei imi iese
orice dulce imi propun sa-l fac, numai macarons-ii nu vroiau si pace!
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Nici eu nu mai stiu
cate incercari nereusite de macarons am avut pana acum, toate insa au
luat sfarsit astazi cand s-a intamplat minunea mult asteptata si mi-au
iesit niste macarons zic eu ok, nici nu am avut rabdare sa se intareasca
crema dintre ei ca m-am si grabit de bucurie sa postez poza cu ei.
Am constatat din experienta avuta cu prepararea macarons-ilor ca pentru a
obtine acel piciorus al lor, in primul rand temperatura din cuptor
trebuie sa fie in jur de 150 grade si in al doilea rand macarons-ii
trebuie sa fie deasupra bine uscati inainte de a-i coace, altfel
suprafata lor va crapa in cuptor. Cuptorul meu nu e dotat cu gradele
corespunzatoare, asa cum probabil sunt dotate aragazurile mai moderne,
al meu e vechi de peste 12 ani cred, asa ca am facut experiente pornind
de la o temperatura mica, am pus de fiecare data in cuptor cate o fasie
de hartie cu 4-5 bucati de macarons pe tava, iar pe aceasta am asezat-o
cand in partea de sus, cand in partea din mijloc a cuptorului.
Primele nu mi-au iesit, dar crescand temperatura treptat abia a treia
oara s-a intamplat minunea, cand probabil am ajuns la temperatura de 150
grade C, nu-mi venea sa cred cand am vazut piciorusele prin geamul
cuptorului. La un moment dat, cand macarons-ii au inceput sa se cam
rumeneasca pe fund, am micsorat temperatura dar numai dupa ce au crescut
piciorusele. Ele trebuie sa apara imediat dupa cca 3-5 minute de la
momentul introducerii in cuptor a tavii, daca nu apar piciorusele, nici
nu mai apar dupa aceea.
Am avut grija sa fac un semn in dreptul butonului de la cuptorul
aragazului, corespunzator gradelor stipulate in reteta, data viitoare
sper sa nu mai am nici o problema legata de temperatura. M-am inspirat
dupa reteta Jamilei cuisine!
Ingrediente:
2 albuşuri
130 grame zahăr pudra cernuta
2o grame zahăr tos
80 grame făină de migdale cernuta
puțină sare
15 g cacao sau colorant alimentar sub forma de pasta
Mod de preparare
Am ales metoda franțuzească, folosită în majoritatea rețetelor. Aceasta
presupune învechirea albușurilor și crearea bezelei cu albusuri tinute
la temperatura camerei, inainte cu 2-3 zile de a pregăti macarons
albusurile se lasa in frigider apoi se scot la temperatura camerei
într-un castron acoperit cu o folie de plastic si se tin 2 ore inainte
de a le mixa, cel putin asa se specifica in reteta Laurei. Eu am
incercat si asa in trecut dar tot degeaba, acum am procedat asa cum
procedez de obicei si la prepararea albusului spuma tare, am folosit
albusurile reci, nu prea cred in mitul cu pastrarea albusului o perioada
de timp la temperatura camerei, bucatarii profesionisti probabil nu
sunt de aceiasi parere cu mine dar le-as propune sa experimenteze si ei
aceasta varianta. Trucul de fapt consta in 3 pasi foarte importanti:
se respecta exact cantitatile specificate
spuma de albus trebuie sa fie tare
macarons trebuie sa stea in tava sa se usuce deasupra inainte de a-i
baga in cuptor, in jur de 1 ora, trebuie sa prinda o crusta mata si
uscata, numai asa se va forma acel piciorus specific.
temperatura sa fie apropiata sau cel putin egala cu 150 grade C
Se separă albușurile de gălbenușuri, nu trebuie să fie in albușuri
impurități sau urme de gălbenuș. Pentru albușuri, ne trebuie un castron
mare, rotund și curat, preferabil metalic. Albușurile se bat cel mai
bine de mână, cu un tel mare, dar pot fi mixate si cu mixerul. Se bat
albusurile cu puțină sare, până se obtine o spumă mai tare, apoi se
adauga puțin câte puțin cele 20 grame zahăr tos, se pun 2-3 stropi de
lamaie, se bate până spuma se întărește și rămâne fixată pe tel sau lasa
o forma de cioc de pasare. Se amesteca făina de migdale cu zahărul
pudră si se cern din nou. Astfel ne asiguram că macarons-urile vor avea o
textură fină. Se pune făina și zahărul în albușuri și se amestecă în
mișcări circulare de jos in sus. Nu trebuie sa fie mai mult de 50
mișcări. Acum se adauga si cacao sau colorantul. Compozitia e gata când,
dacă o taiem cu spatula prin mijloc, acea tăietură dispare în 5
secunde. O altă metodă de a testa aluatul e să puneti o lingură din
aceasta pe o farfurie și dacă moțul făcut când se varsa aluatul pe
farfurie se topește în aluat, atunci e gata.
DSCN9327
Am folosit colorant galben de la Dr. Oetcker dar nu a colorat aproape
deloc macarons-ii pentru ca faina de migdale folosita de mine a fost
macinata de producator cu tot cu coaja. Colorantul poate fi de mai multe
culori, in functie de culoarea pe care ne-o dorim sa aiba macarons, se
pune in albu sul spuma sub forma de picaturi, cu cateva minute inainte
de a finaliza operatiunea de mixare a acestuia, Daca dorim ca ei sa fie
facuti din cacao adaugam 15 gr de cacao cernuta tot in albusul spuma.
Coca este lucioasa si arată cam aşa în mijlocul procesului de
amestecare:
DSCN9328
In prima imagine de mai jos, e faina de migdale pe care am gasit-o la un
magazin naturist. Ea e macinata cu tot cu coaja migdalelor, insa exista
pudra de migdale care n-as putea sa va spun unde se gaseste, este alba
la culoare iar macarons ies mult mai aspectuosi. In a doua imagine e
faina de migdale decojite care am comandat-o de pe internet si e mult
mai buna si mai deschisa la culoare decat prima.
DSCN9124 DSCN9421
In imaginea de mai jos macarons sunt facute cu ultima faina si cu
colorant galben:
DSCN9412
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se fac cu creionul cerculete de
diametru 3-4 cm, distanta intre ele fiind de 2-3 cm. Cu ajutorul unui
pos se pune putina compozitie in centrul cerculetelor. Se tine tava cu
amandoua mainile si se izbeste de cateva ori de masa pentru a iesi aerul
din macarons si pentru a obtine o forma plata a lor. Se lasa in tava o
ora pentru a se usca crusta de deasupra, cand puneti degetul pe un
macarons trebuie ca aluatul sa nu se ia. Ele trebuie sa fie lucioase si
nelipicioase.
DSCN9331
Se baga in cuptorul preincalzit la o temperatura de 150 grade C timp
10-13 minute. Se lasa sa se raceasca in tava.
Aceasta e imaginea din cuptor cand am strigat evrika!
DSCN9333
aici dupa ce le-am scos din cuptor
, DSCN9337
aici dupa ce s-au racit
. DSCN9339
Se face crema de ciocolata, vanilie sau colorata cu colorant, in functie
de culoarea macarons-ilor.
Crema de ciocolata
Ingrediente:
150 g ciocolata neagra
180 ml frisca lichida
zahar dupa gust
arome
Amestecati ciocolata taiata bucati cu frisca. Puneti vasul la foc mic si
amestecati pana se topeste ciocolata. Nu lasati sa fiarba! Se pune la
rece timp de cateva ore dupa care se mixeaza si se aromatizeaza.
DSCN8713
Macarons se lipesc apoi 2 cate 2 cu crema.
Acum sunt linistita, eram obsedata ca nu imi reuseau, de obicei imi iese
orice dulce imi propun sa-l fac, numai macarons-ii nu vroiau si pace!
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Viata-i plina de intristari...
Viata-i plina de intristari
Grijuri vin zi de zi.
Isus ia toata povara ta
El poate mantui.
Isus ia toata povara ta
La Calvar,la Calvar.
Isus ia toata povara ta
El poate mantui.
Chinuit si ingrijorat
La El acum sa vii.
Isus ia toata povara ta
El poate mantui.
El asculta suspinul tau
Strigatul inimii
Isus ia toata povara ta
El poate mantui.
Grijuri vin zi de zi.
Isus ia toata povara ta
El poate mantui.
Isus ia toata povara ta
La Calvar,la Calvar.
Isus ia toata povara ta
El poate mantui.
Chinuit si ingrijorat
La El acum sa vii.
Isus ia toata povara ta
El poate mantui.
El asculta suspinul tau
Strigatul inimii
Isus ia toata povara ta
El poate mantui.
Subscribe to:
Posts (Atom)
September 11🙏🏼
24 yrs since September 11🙏🏼People across the country are doing their part to pay their respects to those who lost their lives in the Sept....

-
Pentru ziua de azi,multumesc,dar nu barfesc.Spun nu,pentru tot ce nu e la locul lui.Spun da,pentru viata,aier,apa si paine,pentru Biblia ...
-
My uncle Ioan Nelu Isfan,Nelu Frizerul,went to be with Jesus,he joined his wife Tusa Mimi,My mom,Elena,my uncle Sami Isfan,my Aunt Tusa An...
-
Timpul a trecut,nu imi vine sa cred,Lucas a terminat liceul.Ce repede a trecut patru ani de scoala.Dar parca si mai repede a trecut,18 an...