About Me

My photo
Sunt un om,ca si tine.Un calator prin mintea ta.Ca m-am nascut nu e vina mea,ca am trait,e multumirea mea,dar cum ma voi duce,e planul lui Dumnezeu!

Thursday, December 31, 2015

Un an de indurare...

A mai trecut un an prin noi,au fost dureri,au fost nevoi.Adesea,dar si bucurii,am adunat si amintiri.O alba pagina se scrie,o alta inima,invie.Doresc,nu doresc o intristare a ma prinde,ceva s-a pierdut si nicicand n-a mai fi,o foaie e scrisa-n cuvinte si virguli,iar alta,asa alba,ma tem a o scri.O innoire in speranta,o asteptare noua in viata.Un an mai bun,un an mai viu,un timp de biruinta in pustiu!Un Nou An,sa-l traim cu Domnul!Pornim la drum in noul an,cu acea incredintare,ca vom ajunge la Liman,si nu din intamplare.Cu bucurii si cu tristeti,s-a dus inca un an.Ce taina mare,ce va fi,poti stii tu oare?Cine poate stii ce-aduce anul,cati in el vom mai putea pasii.N-avem cum sa stim ce-aduce anul,dar stim ca Isus va reveni!Sa meriti sa primim harul,in belsug sau in nevoi.Acum cand mai sunt cateva ore care ma despart de vechiul an cu tot ceea ce a fost,cu bune,cu rele cu binecuvantari si incercari,nu pot decat sa Ii multumesc lui Dumnezeu.Prin toate cu ajutorul Lui am trecut biruitoare.Cred la fel,si voi,aveti aceleasi cuvinte de multumire.Daca astazi suntem in viata este doar faptul ca am avut parte de inca un an de indurare din partea Domnului.Totodata as vrea ca in acest final de an sa multumesc tuturor cititorilor.Va multumesc si fie ca Domnul sa va binecuvinteze cu sanatate,pace in suflet si in familiile voastre.Va doresc un an binecuvantat!Cand clopotele vor suna,vestind ca anul s-a sfarsit,prin crengi de brad si fulgi de nea,eu iti urez din partea mea"Un an nou si fericit!"Atunci luminile s-aprind,si micul clopot de argint,cu clinchet viu va rasuna,soptindu-ti bland din partea mea"La Multi Ani!"Dar anii pentru noi nu se succed,punandu-i intre hotare.Noi credem intr-un An de Indurare,in care intra toti acei ce cred.Ce plini de bucurie trec prin viata,acei ce cred in Dumnezeu,ei sunt senini si tineri mereu,chiar daca brazde li se trag pe fata.Nu simt anii grei,ca pe poveri,ca un vultur tanar,le infloresc mereu,de parca au belsug de primaveri.De refuzati salvarea,si nu intrati in Anul de indurare,mai e si-o zi de chin si de necaz,acea eterna zi de razbunare.Anul de indurare,va asteapta sa-l primiti cu bucurie,intrati in el si intreaga vesnicie,veti fi cu Domnul pana la cerescul an...








Tuesday, December 15, 2015

Eu nu sunt mai mult decat fulgul de nea...

A fost odata,din inaltul cerului,ploaie,vant si frig.Intr-o zi insorita dar geroasa,toate acestea s-au unit ai au dat nastere unui fulg de nea.Stralucea ca o stea,era rece ca frigul naprasnic,se topea si se transforma in ploaie,numai soarele stia sa-l faca sa zambeasca.Dupa ce a crescut,i s-a dat binecuvantarea si a pornit la drum pentru a gasi un alt fulg cu care se putea juca,I s-a spus sa nu se increada in nimeni,sa se fereasca de caldura,sa se ascunda de soare ca sa nu piara.Fulgul cu care avea sa se topeasca pentru a se intoarce sus,la cei ce i-au dat viata.Fulgul a promis ca va asculta,si a plecat.In drumul sau a cunoscut mii de alti fulgi.Alaturi de ei si-a continuat drumul si nu a incetat nici o clipa sa caute fulgul cu care avea sa se topeasca.Steaua de zapada a cunoscut copaci,frunze si flori.A cunoscut blandetea animalelor,ochii blajini ai oamenilor,bucuria copiilor ce-l vedeau acolo sus.A cunoscut case,a auzit colinde,a gustat cozonaci.A cunoscut suferinta,dragostea si fericirea.S-a ascuns mereu de soare de teama sa nu piara.Intr-o zi fulgul s-a oprit,si,odata cu el s-a oprit totul.Muzica,visele,veselia, suferinta,jocul copiilor.Culorile au palit,apele au incetat sa mai curga,pasarile sa mai zboare,vantul sa mai bata,ploaia sa mai ploua,zapada sa mai ninga.Fulgul vazuse,acolo jos,ceea ce cautase intreaga viata.Gasise scopul calatoriei sale,isi gasise trecutul,prezentul si viitorul.Gasise viata ce-i lipsea.S-a apropiat incet,simtea ce inseamna sa fii fericit.Simtea ca iubeste atat de tare incat il durea.Fulgul nu se indragostise de un fulg ci de un om.Steaua de zapada a atins mai intai parul,apoi l-a privit in ochi,i-a mangaiat buzele calde,si fulgul a murit…
Eu nu sunt mai mult decat fulgul de nea.
Un joc de cristale e trecerea mea.
Se scutura clipa din timpul deplin,
Surade si cade si altele vin.

Eu nu sunt mai mult ca un fir de parang.
ce coasa il taie si furcile-l strang.
Tarana ramane si uita de el,
si alt fir se-nalta si moare la fel.

Eu nu sunt mai mult ca o umbra-n abis.
Dar drumul spre stele oricand mi-e deschis.
Eu nu sunt luceafar cu chip marmoreu,
Pe fruntea mea insa e scris Dumnezeu!

Saturday, November 28, 2015

Ceapa...

Ceapa,un banal ingredient adaugat mancarurilor din bucataria ta,are o multime de calitati pe care este posibil sa le fi trecut cu vederea pana acum.Beneficiile consumului de ceapa iti depasesc cu siguranta asteptarile,aceasta leguma fiind o adevarata farmacie concentrata intr-un bulb.Ceapa,beneficii,ce boli combate si ce nu stim despre leguma care ne face sa plangem.Ceapa are beneficii multiple pentru sanatatea organismului uman,este una dintre cele mai apreciate si mai folosite legume in orice bucatarie.Alimentul-minune care ne prelungeste viata.Ceapa poate fi consumata cruda,fiarta,uscata sau coapta,ceapa are o compozitie bogata in tiosulfinate,sulfuri si sulfoide.Tiosulfinatele au proprietati antimicrobiene,dar in ceapa se gasesc doar un sfert din compusii sulfului,spre deosebire de usturoi,care are o actiune antimicrobiana mult mai puternica.Ceapa este folosita inca din antichitate ca tratament pentru mai multe boli pentru grabirea vindecarii ranilor si diminuarea durerii.Ceapa este considerata de catre multi ca fiind un antibiotic natural ce ajuta organismul sa lupte impotriva stafilococilor,are efect asupra tusei,actionează ca un emolient,sedativ,digestiv,calmant.Este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat in trecut de parintii si bunicii nostri pentru gripa si raceala,ea ajutand vara si la indepartarea tantarilor.Are proprietati antibiotice,antiinflamatoare,de efect pentru guta si artrita,antiseptice,lupta impotriva bacteriilor,inclusiv E. Coli si Salmonella,infectii la nivelul tractului urinar,antimicrobiene si carminative,de efect pentru constipatie si balonari.Ceapa este o sursa bogata de fier prevenind anemia,fibre,potasiu,cu rol in echilibrul electrolitic al organismului,vitamina A protejeaza pielea si mucoasele,vitamina B ajuta la cresterea metabolismului si are un rol clar in imbunatatirea sistemului imunitar si a celui nervos,precum si in mentinerea sanatatii pielii si muschilor,si vitamina C,crescand rezistenta sistemului imunitar.Consumarea a 100 grame de ceapa aduc doar 44 de calorii in corp si asigura o doza insemnata de fibre necesare bunei desfasurari a tranzitului intestinal,dar ajuta si la scaderea nivelului de colesterol si la reducerea riscului de afectiuni ale inimii,ajuta la scaderea tensiunii arteriale.Consumareaa unei jumatati de ceapa cruda pe zi contribuie semnificativ la scaderea colesterolului,dar ajuta si in constipatie sau flatulenta.Ceapa ajuta in diabet sau in prevenirea lui in sensul ca duce la scaderea nivelului de insulina din organism si creste toleranta la glucoza,este un excelent diuretic,impiedicand retentia de apa in organism,ceapa ajuta si la regenerarea parului prin aplicarea sucului de ceapa pe scalp de doua ori pe saptamana.Ceapa contine sulf,care are un rol protector asupra ficatului mai ales atunci cand combinam,de exemplu,o salata de legume cu ceapa la o friptura de vita.Acest mix este perfect pentru stimularea transportului aminoacizilor catre creier si sistemul nervos in general,asigurandu-se o stare psihica echilibrata.Ceapa este indicata in tuse uscata,se ia o ceapa,se toaca marunt si se amesteca cu doua linguri de grasime de gasca,se face masaj pe gat,iar dimineata se mananca o lingurita din compozitie.Tot pentru tuse,se ia 1 cartof,1 ceapa,1 mar crud,se spala bine,se curata si se pun intr-un litru de apa,apoi se fierbe tot pana ce apa scade la jumatate,se administreaza cate 1 lingurita de fiertura inainte de masa.Tot contra gripei se mai face un macerat din 2 cepe taiate in felii subtiri care se pun intr-un litru de apa.Sucul proaspat de ceapa aplicat de arsurile minore sau ciupiturile de insecte grabeste vindecarea si regenerarea tesuturilor pielii si echilibrarea pH-ului.Ceapa este ideala in dieta femeilor.Aceasta leguma puternic aromata face parte alaturi de usturoi si praz din familia Allium,este foarte bogata in sulf,mineral responsabil pentru mirosul intepator si are numeroase beneficii pentru sanatate.Ceapa,praz si usturoi.Ceapa si beneficii cardiovasculare.Specialistii au demonstrat ca substantele sulfurice regasite in ceapa au proprietati anticoagulante si previn agregarea plachetelor sangvine.De asemenea,sulful reduce nivelul de colesterol si de trigliceride din sange,imbunatatind functionarea membranei celulare a globulelor rosii.Printre beneficiile consumului de ceapa se numara si prevenirea infarctului,datorita continutului foarte mare de flavonoide.Siropuri facute in casa si ce boli trateaza ele.Beneficii pentru oase.Studiile au aratat ca includerea cepei in dieta de zi cu zi creste densitatea oaselor si poate avea beneficii considerabile asupra femeilor aflate la menopauza,care se confrunta cu o scadere a densitatii osoase.S-a demonstrat de asemenea ca femeile care au trecut de varsta menopauzei au un risc mai mic de fractura de sold daca includ ceapa in dieta zilnica.Densitatea osoasa a femeilor in varsta,care consumau ceapa zilnic,era mult mai buna decat in cazul celor care consumau ceapa doar o data pe luna sau mai rar.Ceapa contribuie substantial la sanatatea tesuturilor conective,deoarece acestea au nevoie de sulf pentru a se forma.Rosiile si castravetii fac casa buna cu ceapa cruda.Poti pune ceapa in salata de fasole boabe si o poti adauga,tocata in toate combinatiile de legume crude.Un truc foarte bun este sa tai ceapa marunt si sa o combini,inainte de a o adauga in salata cu putina sare.Freaca ceapa tocata cu mana si scurge sucul.O parte din miros si iutela vor dispare.Ceapa coapta este ideala alaturi de carne la gratar si legume.Coapta se induceste.Curata foile cepei si tai-o in patru.Pune bucatile in tava la copt,presara sare,piper si ulei si coace-o.Este o garnitura simpla si delicioasa.Ceapa se combina foarte bine cu cimbrul si marurul proaspat,merge de minune cu foile de dafin si boabele de piper.




Thursday, November 19, 2015

Varza...

Varza-Brassica oleracea-cunoscuta si sub numele de curechi,este o leguma comestibila verde sau rosie,una din cele mai vechi legume cunoscute de om.Era cunoscuta in randul alchimistilor drept materia prima a alimentelor.Sucul verzei rosii poate fi intrebuintat ca indicator pH.Varza este planta bianuala,in primul an vegeteaza,iar in al doilea an infloreste.Face parte din familia Crucifere,numita asa deoarece are floarea de tipul patru,cu elementele florale asezate in cruce.Florile sunt grupate in inflorescente de culoare galbena.Varza creata (Brassica oleracea sabanda) are frunzele incretite si capatana afanata.Varza se cultiva in toate regiunile tarii,[care?] dar mai ales pe terenuri irigate.Tratamente naturiste cu varza.Varza alba (Brassica oleraca) este recomandata a fi intrebuintata in tratamentul anemiei,diabetului zaharat,litiazei biliare,tusei(suc de varza si miere),afectiunilor renale,hemoroizilor,durerilor de ficat(varza cruda sub forma de cataplasme)si ulcerului gastric.Varza alba actioneaza ca laxativ,vitaminizant (pentru pacientii care se refac dupa o perioada in care au zacut) si ajuta la prelungirea vietii (vitamina A continuta in varza intarzie imbatranirea,hranind tesuturile).Varza alba poate fi consumata ca varza murata,si in acest caz constituie un remediu excelent in tratarea alcoolismului,intarirea gingiilor si tratarea infectiilor intestinale,ceai de varza,acesta ajuta la vindecarea bronsitelor cronice,dar si la tratarea diareei si a constipatiei,cataplasme cu foi de varza alba se aplica local,care ajuta la vindecarea ranilor,plagilor si tumorilor.Virtutile terapeutice ale verzei,acest aliment atit de comun pentru noi sunt cunoscute inca din antichitate,ea fiind considerata la un moment dat un adevarat panaceu.Calitatile sale sint de necontestat,astfel ca varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli,ea fiind o adevarata farmacie naturala.Ea este bogata in special in provitamina A,vitaminele C si E si in fibre,elemente care asigura sanatatea celulelor.Din pacate insa,multi o acuza de provocarea unor tulburari digestive.Sa nu uitam insa ca,in cele mai multe cazuri,tulburarile respective pot aparea in urma consumului verzei impreuna cu carnea(sarmale sau varza calita).In schimb insa,nimeni nu se poate plinge ca ar fi avut probleme dupa ce a mincat o salata de varza proaspata.Varza este o leguma foarte putin calorica, ea avind in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs.Glucidele,care furnizeaza o parte din calorii,sunt constituite in primul rind din pentosan,glucide partial asimilabile.In afara de asta,ele mai contin zaharoza,glucoza si fructoza.Protidele,care completeaza aportul energetic,sunt prezente si ele la un nivel ridicat.Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata,ea figurind printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C(cele mai bogate sint foile aflate la exterior).Prin fierbere insa se pierde cam 30-40 la suta din continutul de vitamina C.Varza este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g,ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma,200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E.200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A  Provitamina A (sau carorenul, care se transforma in vitamina A in organism) este si ea foarte bine reprezentata, astfel ca o portie de 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sint si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa.Efect benefic in preventia cancerului de colon.Cercetarile efectuate in ultimii 20 de ani au confirmat faptul ca un consum regulat de varza are efect benefic in preventia cancerului de colon in special, a celui de stomac,dar si de plamini,esofag si rect(cercetari realizate la Universitatea din Minnesota si J. Hopkins din SUA,in Grecia,Israel,Japonia,Norvegia).Cercetarile au relevat deci ca persoanele care consuma legume din familia crucifere,varza in special,sunt mult mai putin expuse ca celelalte cancerului de colon(studii efectuate de Institutul National American al Cancerului).Varza-Mare continut in minerale.Continutul in minerale este si el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, la fel si cel in oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sint abundente, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale. Modul de preparare a verzei poate inlatura insa aceste efecte. Fibrele alimentare sint capabile sa stimuleze intestinul si sa previna constipatia. O portie de 200 de grame de varza asigura peste 20 la suta din cantitatea de fibre necesara zilnic (30-37 g).Proprietati terapeutice.Varza este un aliment alcalinizant nutritiv,energetic,remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manince in stare cruda,pentru a i se pastra intacte proprietatile.Caracteristici:Prezinta proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor.Poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante.Favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule.Are actiune anticancerigena: specialistii recomanda folosirea verzei in mod regulat, deoarece continutul ei crescut de caroten diminueaza riscul aparitiei cancerului. In acelasi timp, sulful si hitidina pe care le contine varza diminueaza tumorile, asigurind eliberarea toxinelor.Este aperitiva si antidepresiva.Romanii, de exemplu, erau incredintati ca varza vindeca melancolia.Fiind foarte bogata in vitamine si saruri minerale, varza asigura elementele indispensabile sezonului rece.Alte proprietati:antidiareica,antiscorbutica,antiseptica,depurativa.Contine un pricipiu hipoglicemiant,care face sa fie recomandata in regimul pentru diabetici.Compozitie medie pentru 100 g
Compusi g
Glucide 2,8
Protide 2,8
Apa 88,0
Fibre alimentare 3,4
Minerale mg
Potasiu 293,000
Fosfor 40,000
Calciu 53,000
Magneziu 21,000
Sulf 70,000
Sodiu 20,000
Clor 40,000
Fier 0,500
Cupru 0,040
Zinc 0,300
Mangan 0,180
Vitamine mg
Vitamina C 80,000
Provitamina A (caroten) 3,000
Vitamina B1 0,100
Vitamina B2 0,200
Vitamina B3 (PP) 0,300
Vitamina B5 0,210
Vitamina B6 0,160
Vitamina B9 (acid folic) 0,100
Vitamina E 1,700
Aport energetic Kcal



September 11🙏🏼

24 yrs since September 11🙏🏼People across the country are doing their part to pay their respects to those who lost their lives in the Sept....